Radar

SAC säger ja till klimatstrejk

Syndikalisterna går på tvärs med övriga fackförbund och säger ja till att strejka för klimatet.

Greta Thunberg har uppmanat de svenska fackförbunden att strejka för klimatet. LO, TCO och Saco har sagt nej. Men nu får hon gehör – hos SAC Syndikalisterna.

– Vi sänker inte något storföretag med vår strejk. Men vi hjälper till att skruva upp temperaturen lite, säger SAC:s generalsekreterare Erik Bonk till tidningen Arbetaren.

”Vi ber om er hjälp. För allas skull. Strejka i september”, löd klimatrörelsen Fridays for Futures uppmaning till de svenska facken.

Beskedet från LO var att de som regel inte använder strejkvapnet för påtryckningar i olika politiska frågor och att de hellre vill föra samtal. Svaren från TCO och Saco gick på samma linje.

Men nu hörsammar alltså SAC Fridays for Futures uppmaning och varslar om politisk strejk den 27 september.

– Från vår sida är kopplingen mellan klimatet och makten över produktionsmedlen klar. 100 storföretag står för 70 procent av växthusgasutsläppen. En liten skara gör stor skada för oss alla, säger Erik Bonk, till Arbetaren.

Strejken den 27 september sammanfaller med och avslutar en global aktionsvecka med strejker, manifestationer och aktioner för klimatet världen över. Den äger rum med anledning av FN:s klimatmöte i New York 20-23 september där även Greta Thunberg ska delta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV