Radar

Göteborg anställer egen odlare

Göteborgs stadsbonde Klara Hansson odlar 17 olika grödor enligt ekologiska principer, exempelvis tomater, sallad, broccoli, kål, ärtor och örter.

Göteborgs kommun har anställt en stadsbonde som ska leverera hållbart odlade grönsaker till kommunens verksamheter, rapporterar Tidningen Land.

– Syftet är att titta på om en stad kan anställa en bonde och betala lön istället för att köpa in grönsaker, säger trädgårdsmästaren Klara Hansson, som blivit Göteborgs egen stadsbonde.

Hennes uppgift är att driva en småskalig grönsaksodling som levererar grönsaker till skolor och äldreboenden.

Odlingen drog igång i våras och sker på kommunal mark på Angereds Gård i Gunnilse, som tidigare var en kalvhage. På en yta på ungefär 2 500 kvadratmeter odlar hon 17 olika grödor enligt ekologiska principer, exempelvis tomater, sallad, broccoli, kål, ärtor och örter.

Anställningen är ett EU-finansierat projekt med en tidsram om tre år, inom vilken kommunen vill undersöka möjligheten att ha anställda stadsdelsbönder som odlar och levererar till kommunala verksamheter.

– Nu är vi inne i sjätte leveransveckan och mottagarna är jätteglada över att få högkvalitativa grönsaker som är skördade samma dag och dessutom sorter som de inte kan köpa från de upphandlade aktörerna, säger Klara Hansson till Land.

Än så länge levererar hon ungefär 20 kilo grönsaker i veckan till de två skolor och två äldreboenden som är aktuella. Tanken är att hålla det inom den skalan för att vara en modell för stadsnära miljöer, där det inte finns så mycket yta.

Än finns inga liknande projekt i andra städer, men Göteborg hoppas på att odlingsprojektet kan bli inspirerande för andra kommuner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV