Radar

Nyval i potten i nytt brexitdrama i underhuset

Premiärminister Boris Johnson talar utanför 10 Downing Street i London.

Stopp för ett avtalslöst utträde ur EU. Det är målet när den brittiska parlamentsoppositionen försöker samla sig vid dagens återstart efter sommarlovet. Resultatet kan bli nyval – redan i oktober.

Det brittiska pundet faller till den lägsta nivån mot dollarn sedan hösten 2016 inför tisdagens batalj i det brittiska parlamentet.

– Alla säljer pundet då vi till följd av den politiska riskbilden har tvingats inse att brexit utan avtal är möjligt, säger valutastrategen Junichi Ishikawa på investmentbanken IG Securities i Tokyo till Reuters.

Majoritet mot regeringen

Storbanken Goldman Sachs höjer samtidigt sannolikheten för ett brittiskt EU-utträde utan avtal till 25 procent, från tidigare 20 procent. Huvudscenariot är dock fortfarande brexit med avtal, vars sannolikhet ligger på 45 procent, enligt Goldman Sachs analytiker.

Sannolikheten för att det inte blir brexit alls beräknas till 30 procent, mot tidigare 35 procent.

Även om premiärminister Boris Johnson i går bedyrade att han inte vill ha något nyval är det ändå vad presskåren i London tycks förvänta sig. Åtminstone om oppositionen i eftermiddag eller i kväll lyckas få ihop en tillräcklig majoritet mot Johnson och hans regering.

Kan vara sista chansen

Oppositionen hoppas kunna driva igenom ett flerstegskrav.

”Det här förslaget kommer att hindra Boris Johnson från att tvinga fram en oansvarig och skadlig avtalslös brexit den 31 oktober. Den här veckan kan vara parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst utträde. Parlamentsledamöterna måste agera i nationens intresse”, hälsade Labours brexittalesman Keir Starmer i ett uttalande i går.

Tanken är att juridiskt binda regeringen att be övriga EU om förlängd förhandlingstid fram till slutet av januari 2020 – om inte parlamentet senast den 19 oktober antingen godkänt ett utträdesavtal eller beslutat sig för att stödja ett avtalslöst lämnande av EU.

Nyval på gång?

Oppositionen hoppas nå en majoritet med hjälp av de konservativa ledamöter som också är emot ett ”no deal”-läge, däribland den tidigare finansministern Philip Hammond. Hammond är positiv: En allians av oppositionspartier och rebeller från Konservativa partiet bör tillsammans kunna besegra Johnsons regering, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Johnson och hans regering har kontrat med att varna för att den som inte stöder partilinjen inte kommer att få kandidera för partiet i kommande val.

– Vi ser en eventuell omröstning i morgon som en förtroendeomröstning när det gäller regeringens förmåga att ordna ett avtal och vi kommer att hantera det på det sättet, sade en regeringskälla till brittiska journalister i London i går.

Enligt Johnson kommer det att vara ”fullständigt omöjligt” att förmå EU att ändra det nuvarande utträdesavtalet om parlamentsoppositionen vinner i dag. Motåtgärden från regeringen väntas i så fall bli att redan i morgon föreslå nyval, preliminärt till den 14 oktober.

Sker det vill Labourledaren Jeremy Corbyn att partiets ledamöter röstar för ett nyval, men med en tvingande skrivning rörande ett uppskjutet utträde, rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från tidningen The Suns politiska redaktion.

Ber om stöd

Boris Johnson har ändå manat parlamentet att stödja honom redan i dag.

– För att visa våra vänner i Bryssel att vi är enade i vår avsikt bör parlamentsledamöterna rösta med regeringen, mot (Labourledaren Jeremy) Corbyns meningslösa försening. Jag vill att alla ska veta det: under inga som helst omständigheter kommer jag att be Bryssel om en förlängning. Vi lämnar den 31 oktober, oavsett vad som händer, sade premiärministern i London i går.

Utrikesminister Dominic Raab spär på genom att varna parlamentsledamöter för att invagga EU i en känsla av att en hård brexit inte kommer att ske.

– Det kommer inte att bli någon mer förlängning, dundrar Raab i nyhetskanalen Sky News och lägger till att den enda ”handbroms” som är i vägen för leverans av brexit är den ”kvardröjande känslan” i Bryssel att det brittiska parlamentet kommer att stoppa eller dra ut på utträdet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV