· Krönika

Det är modernt att gilla grisar

Av alla saker som EU borde oroa sig över under skenande klimatkris väljer EU att agera för att unga skandinaver ska äta mer griskött. EU-myndigheten Chafea bekymrar sig över att unga i allmänhet väljer bort kött i allt högre grad, och att de i synnerhet väljer bort griskött. Unga ser det varken som trendigt eller gott, beklagar sig Chafea på sin hemsida och har gett branschorganisationen Svenskt kött samt dess danska motsvarighet nästan 27 miljoner kronor för att kampanja för griskött.

EU må hålla grisproducenter under armarna och spendera våra skattepengar på något som många inte vill ha längre. I bästa fall är grisköttskampanjen ett tecken på att klockan klämtar för grisindustrin. Grisköttskampanjens sida Gilla gris, med betalda influencers, blev snabbt omkörd i sociala medier av en ideell motkampanj med namnet Gilla grisar. Med vegorecept och ett positivt tilltal riktar sig motkampanjen till alla som vill bidra till lösningar och inte vara en del av problemet. 

Det har inte fallit Chafea in att det för unga skandinaver är trendigt att ha koll på djuretik. Ungas val att avstå kött i allmänhet och griskött i synnerhet bottnar i just insikt om hur djuren behandlas. Problemen i grisindustrin handlar inte bara om hur eländigt grisarna har det medan de lever, utan också om hur de dör. Panikslagna grisar sänks ned i en hisskorg i ett schakt fyllt med koldioxid. De kämpar våldsamt för sina liv, försöker klättra upp och kippar efter luft i upp till en minut innan de förlorar medvetandet.

Hos Anders Hansen, överläkare i psykiatri, har jag hittat en bra beskrivning över vad gasning med koldioxid innebär. Koldioxid triggar nämligen hjärnans ångestcentrum, hos såväl människor som grisar. I boken Hjärnstark beskriver Hansen ”att andas in koldioxid tolkas av hjärnan som att man håller på att kvävas och den rädslan är förmodligen djupare rotad än någon annan rädsla. Om du andas in koldioxid kommer du förr eller senare – förmodligen förr – att drabbas av fullständig panik.” Trots att det här är väl känt hos köttbranschen används gasen ändå eftersom man vill kunna slussa igenom stora flöden av grisar snabbt och billigt.

I samband med att missförhållanden uppdagats, i vad vi numera känner som en ”grisskandal”, publicerade Expressen för tio år sedan Göran Greiders dikt Jag är grisen!: ”jag har en själ som inte ryms i denna värld av blod och slakt.” Den forskning som finns tyder på att grisar har ett självmedvetande, det vill säga att de reflekterar över sin egen existens. Förutom att de tänker och känner upplever de också, precis som vi människor, att de har ett ”jag”. 

Unken djursyn och en gammal föreställning om att djuren finns till för människan har skapat ett i grunden felaktigt system som skoningslöst utnyttjar andra levande varelser. En utveckling där allt fler tar avstånd från exploatering av djur är något inte ens EU och betalda influencers kommer att kunna stoppa. Det är modernt att gilla grisar.

Tumme upp:

Carrie Symonds, flickvän till Storbritanniens nye premiärminister, är vegan och miljöaktivist.

Tumme ner:

Nytt avtal underlättar för USA att exportera nötkött till EU.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV