Radar

FN: Miljöproblem bakom ett av fyra dödsfall

Hela 25 procent av alla för tidiga dödsfall beror på miljöproblem som människan skapat, visar en ny rapport från FN.

Hela 25 procent av alla för tidiga dödsfall beror på miljöproblem som människan skapat, visar en ny rapport från FN.

Smogg, förorenat vatten och förstörda ekosystem ligger bakom miljoner av för tidiga dödsfall varje år, enligt en ny FN-rapport.

Det har tagit sex år att sammanställa rapporten och 250 forskare från 70 länder har bidragit till slutsatserna.

Matsvinn

Enligt rapporten är det rika länders överkonsumtion, förorening och matsvinn som driver utvecklingen och leder till hunger och sjukdomar i andra länder.

”Brådskande åtgärder utan motstycke behövs för att stoppa och vända utvecklingen” står det i rapporten. Trots det tror forskarna inte att situationen är oangriplig.

– Om vi minskar vårt avfall och kanske äter mindre kött kan vi direkt minska problemet, säger Joyeeta Gupta, huvudansvarig för rapporten, till AFP.

Matsvinn står för nio procent av världens utsläpp. Globalt slängs en tredjedel av all mat som produceras, en siffra som i hög grad beror på att de rikaste länderna i världen slänger 56 procent av maten.

Olycksdrabbat möte

Rapporten presenteras i samband med FN:s miljöprogram Uneps toppmöte i Nairobi. Mötet öppnades i måndags i skuggan av flygplanskraschen i Etiopien där 157 personer miste livet, däribland över 20 FN-medarbetare av vilka flera var på väg till mötet i Kenyas huvudstad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV