Radar

Fem tips för att lindra din klimatångest

Skogen är en bra plats för återhämtning när oron och klimatångesten tar över.

Det är lätt att känna klimatångest och handlingsförlamning över nyheter om värmerekord, extremväder och utsläppsökningar. Nu kommer Naturskyddsföreningen med fem tips för att lindra ångesten och vända den till något konstruktivt. 

”Att du oroar dig över klimatförändringarna och hur det kommer att bli framöver är ett gott tecken. Det betyder att du har förstått situationens allvar, vilket inte alla har. Det visar också att du är empatisk och smart. Så var stolt över det!” skriver Naturskyddsföreningen på sin hemsida.

För att må bättre när oron och ångesten gör det svårt att orka agera listar de följande fem tips: 

1. Kom ihåg att du inte är ensam

Vi är många som oroar oss över klimathotet. Även om det kan kännas som att inte tillräckligt många gör något, så blir vi allt fler som inser situationens allvar och som agerar i stort och i smått. På sista tiden har en rad kraftfulla gräsrotsinitiativ tagits världen över. Läs gärna om dem för att få hopp. 

Innan en stor förändring sker, kan det kännas som att nästan ingenting händer. Men när tillräckligt många skriker tillräckligt högt kan förändringen komma snabbt. Undersökningar visar att en engagerad och driven minoritet kan förändra en majoritet. Alla i samhället behöver alltså inte driva på för en förändring, det räcker med att 25 procent gör det, en så kallad kritisk massa. Vi tror att vi snart är där! 

2. Hitta andra som känner som du

Att prata med andra som känner som en själv gör att man mår bättre. Så prata med folk i din omgivning, hitta dem som förstår hur du känner och tänker. Det kan vara fysiska möten med människor eller samtal i grupper på nätet. På Facebook finns det flera grupper för klimatengagerade. Sök runt och hitta den som passar dig!

3. Agera tillsammans

Bästa sättet att ta sig ur ångest är att göra något. Allra effektivast är att göra det tillsammans med andra. En sak du kan göra är att gå med i en klimatgrupp som arbetar med lokala klimatfrågor och opinionsbildning.

Du kan också göra en insats genom att påverka din omgivning på arbetsplatsen, i skolan, i familjen och bland vännerna.  Se över resepolicyn på jobbet, bjud vännerna på vegetariskt eller ta med familjen på tågsemester. Och förklara varför. 

En mycket viktig sak vi alla kan göra är att ställa krav på politikerna eftersom de stora utsläppsminskningarna kräver politiska beslut. Du kan cykla men inte bygga cykelbanor, du kan välja tåget framför flyget men inte lägga nya tågräls. Därför är det viktigt att rösta på klimatvänliga politiker och att ställa krav på klimathänsyn i alla politiska beslut. Kontakta politikerna och kräv en tuffare klimatpolitik! 

4. Få tid till återhämtning

En enda person kan inte göra allt. Var rädd om dig så att din kraft och ork inte tar slut. Glöm inte att vi är många som kämpar för en hållbar framtid tillsammans och att du behöver tid till återhämtning för att orka fortsätta kämpa.  Gå gärna ut och i naturen, den har en erkänt läkande kraft. 

5. Mår du riktigt dåligt – gå till en psykolog

Om du mår riktigt dåligt, kontakta din vårdcentral och be att få träffa en psykolog. Det gör ont att inse hur illa vi människor behandlar jorden och oss själva. Kanske kan det aldrig sluta göra ont. Men vi måste ändå samtidigt få njuta av livet och allt fantastiskt som finns runt omkring oss. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV