Energi

De vill bryta tabun kring mens

Producenten Melissa Berton och regissören Rayka Zehtabchi efter att de tagit emot priset för bästa dokumentär på Oscarsgalan för sin kortfilm om stigmat runt menstruation i Indien.

En film om mens tilldelades nyligen en Oscar. I Uganda har tillgången till menstruationskoppar och andra tvättbara mensskydd ökat flickors närvaro i skolan.

Dokumentären Mens. Historien om en revolution uppmärksammar stigmat kring mens på den indiska landsbygden. Filmen belönades nyligen med en Oscar.

Ivana Radačić, som tillhör en arbetsgrupp som arbetar med frågor kring diskriminering av kvinnor, säger att dokumentären är högst aktuell och bidrar till ökad medvetenheten i Väst om att många flickor och kvinnor i världen saknar tillgång till hygienartiklar under menstruation.

Filmen som är regisserad av Rayka Zehtabchi beskriver hur indiern Arunachalam Muruganantham började göra hemmagjorda bindor för att hans fru skulle slippa att använda smutsiga trasor som mensskydd. Det ledde till en revolutionerande uppfinning – en maskin som tillverkar sanitetsbindor och som innebär att kvinnor själva kan tillverka mensskydd.

”Döttrarna pratar aldrig med sina mödrar, fruarna talar aldrig med sina män, vänner talar inte med varandra om detta. Menstruation är det största tabut i mitt land,” säger han i dokumentären.

Ivana Radačić påpekar också att många kvinnor på flykt saknar tillgång till hygienprodukter och tillgång till säkra toaletter.

Scen ur dokumentären "Mens
Scen ur dokumentären "Mens. Historien om en revolution". Tabun runt menstruation innebär att livet för många flickor och kvinnor begränsas kraftigt.

Organisationer som WoMena och Care har försökt hitta lösningar och de har bland annat genomfört ett pilotprojekt i flyktinglägret Rhino i norra Uganda. De har delat ut menstruationskoppar som kan användas i tio år och tvättbara mensskydd. En flicka som börjat använda menstruationskopp berättar för organisationen Care att hon nu känner sig mer bekväm och kan fortsätta med att sporta och gå i skolan även under menstruation.

En studie genomförd av Skolan för orientaliska och afrikanska studier i London visade att när hygienprodukter delades ut gratis i samband med undervisning om frågan ökade flickors närvaro i skolan med 17 procent.

– Det är hög tid att driva den här frågan framåt, säger Ivana Radačić.

Hon framhåller att det inte räcker med att dela ut hygienartiklar utan betonar att länder måste avskaffa lagar där kvinnor begränsas på grund av sin menstruation, se till att kvinnor och flickor har tillgång till säkra toaletter och erbjuda undervisning för att kunna bryta stigmat kring menstruation.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV