Zoom

”Vi vill vara Malmös solidariska och kreativa hjärta”

Innan de tvingades lämna sina lokaler hade Kontrapunkt serverat 120 00 portioner mat från sina folkkök (varav 100 000 under flyktingmottagandet).

Efter att Kontrapunkt – ett kulturhus och socialt center i Malmö – tvingades lämna sina tidigare lokaler satsar de nu framåt. De mobiliserar för att solidariskt bygga upp verksamheten igen och planerar även att kraftigt utöka sin matbank där bland annat livsmedel som blivit över i mataffärer distribueras till behövande.

– Kontrapunkt startade med Möllevångsfestivalen och en vilja att ha en plats av och för folket där kulturliv, politiska och sociala rörelser kan samla sina resurser och samarbeta, säger Johanna Nilsson från informationsgruppen.

I fjol tvingades Kontrapunkt bort från sina lokaler av hyresvärden efter en två år lång rättstvist, vilket Landets Fria Syre tidigare skrivit om. Det resulterade i att fastighetsägaren betalade en miljon i skadestånd till föreningen med motkravet att de skulle lämna sina lokaler vid årsskiftet.

–  Vi tog ner och med oss allt; våra fönster och reglar, alla möbler och vår bar, så att vi kan bygga upp allt igen i de nya lokalerna. I ena halvan ska det bli kreativa verkstäder, i den andra en mötesplats öppen för alla, med kafé och kulturscen, och ett solidaritetscenter med matbank och freeshop, säger Johanna Nilsson.

Den 3 juni fick Kontrapunkt bygglov för matsvinnskök och kreativa verkstäder
Den 3 juni fick Kontrapunkt bygglov för matsvinnskök och kreativa verkstäder. Nu väntar de bara på startbeskedet för att kunna sätta igång att bygga. Övre raden: Rukiya Ismail, Johanna Nilsson, Katerin Mendez och Sofie Malm. Undre raden: Catalin Mihai, Andreya Ek Frisk och Filippa Blomkvist. Foto: Kontrapunkt

Bygglove samlar in pengar

Den nya industrilokalen på Norra Grängesbergsgatan om 1 300 kvadratmeter ligger granne med den förra. Där ska finnas arbetsytor, material, teknisk utrustning och möjlighet till kunskapsutbyte om samhällsrelevant kultur, politiska kampanjer, ökad självförsörjning och minskad slit-och-släng-mentalitet.

Johanna Nilsson berättar att de har fått bygglov men fortfarande väntar på startbesked. Men en miljon räcker inte långt – nyligen drogs kampanjen Bygglove i gång för att kunna bygga upp verksamheten igen. Målet är att samla in 1,9 miljoner före årets slut.

– Vi visste att den stora utmaningen skulle vara arbetet kring byggandet men vi har lyckats mobilisera ett byggnätverk bestående av entreprenörer i byggbranschen som skänker sin tid och kompetens, säger hon.

Kärnan i kampanjen är en solidarisk växlingskurs, och människor uppmuntras att bidra till återuppbyggandet genom att köpa ”byggstenar” som finns i olika valörer.

Genom kampanjen Bygglove kan man köpa "byggstenar" och bidra till uppbyggnaden av Kontrapunkt
Genom kampanjen Bygglove kan man köpa "byggstenar" och bidra till uppbyggnaden av Kontrapunkt.  På bilden Filippa Blomkvist och Kim Siebeniecher. 

– Solidarisk växlingskurs innebär att växla in sin solidaritet mot ”byggstenar”. Skulle vi betala för allt – som projektering och byggnadsadministration – skulle det kosta flera miljoner men genom att folk lägger arbete ideellt och skänker överblivet material kan vi sänka kostnaden, säger kollegan Katerin Mendez.

Matsvinn blir gratis mat

Kontrapunkt har under fyra år drivit en så kallad matbank som ger tillgång till gratis mat, men de planerar nu för att bygga ett restaurangkök med möjligheter att laga mat på allt det matsvinn från livsmedelsbutiker som de tar emot . Maten kommer att gå dels till egna aktiviteter samt andra föreningar och sociala verksamheter, dels till folkköket som gratismat.

– En permanent matbank kommer att utöka våra möjligheter att rädda mer mat och även distribuera maten till fler. Vi räknar med att ta emot två ton om dagen, säger Katerin Mendez.

Arbetet med matbanken är såväl socialt som medvetet miljöarbete, betonar hon.

– Vi samarbetar med affärer som sorterar undan grönsaker, frukt, bröd och mejeriprodukter med kort datum och som annars skulle ha slängts. Antingen hämtar vi eller så kör de maten till oss, säger Katerin Mendez.

Livsmedelsbutikernas matsvinn samlas in och sorteras
Livsmedelsbutikernas matsvinn samlas in och sorteras. Under  fem månader 2017 delade kontrapunkt ut 42 ton mat. Foto: Kontrapunkt

När Kontrapunkt blev utan lokaler utökades samarbetet med restauranger där de fick hämta färdiglagad mat som delades ut i värmestugan för hemlösa. När verksamheten var i gång besökte i genomsnitt 80 personer matbanken dagligen och till folkköket kom 70-100 personer.

– När vi började med matbanken märkte vi att många äldre och pensionärer har svårt att klara sig och behöver hämta mat, säger Katerin Mendez.

”Malmös solidariska hjärta”

Kontrapunkt beskriver att de är en ”kollektiv och kreativ kraft för rättvisa, solidaritet och gräsrotsdemokrati och drömmer gränslösa drömmar om en bättre värld och ett radikalt bättre och hållbart Malmö”.

– Vi har kämpat i två år för att finnas till i stället för att använda det momentum som vi uppnådde efter flyktingmottagandet 2015. Att flytta ut ur våra lokaler var en stor förlust men det engagemang, den kärlek och kreativitet som har byggt Kontrapunkt finns kvar, säger Johanna Nilsson.

Kontrapunkt har en kärngrupp av heltidsengagerade, cirka 200 bidrar på tillfällig basis och 30 000 är stödmedlemmar.

– Vi vill vara Malmös solidariska och kreativa hjärta där människor kan dela kunskaper i verksamheter som är öppna varje dag, där grannar, ungdomar och politiska grupper skapar rekvisita och trycker tröjor till sitt band. Vårt solidaritetscenter utvecklas med människor som tror på och arbetar för en bättre värld, säger Johanna Nilsson.

Vad är Kontrapunkt?

Kontrapunkt startade 2009 i Malmö och har under tio år byggt upp ett kulturhus och socialt center med matbank, folkkök, akutboende för flyktingar, asylstöd, nattöppen mötesplats för hemlösa och en mångfald av kulturarrangemang.
Verksamheten drivs av föreningen Kontrakultur och startades av boendeföreningen som drev Möllevångsfestivalen på Möllevången mellan 2006–2010 under mottot ”av folket för folket”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV