Radar

Arbetskläderna som är hållbara – också för miljön

Hantverkare med miljösamvete kan börja klä sig etiskt från och med i höst.

Från och med den 1 september blir det möjligt för  hantverkare att klä sig i miljövänliga kläder. Det är arbetsklädestillverkaren Fristads som då lanserar en helt miljövarudeklarerad kollektion  som visar plaggens totala miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv.

Plaggen har genomgått en livscykelanalys och fått miljövarudeklarationen Environmental Product Declaration, EPD. I dag används EPD inom till exempel byggsektorn, men har aldrig tidigare applicerats på kläder.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på bekostnad av miljön. Genom att ta fram en EPD vill vi sätta en standard som hela branschen kan använda för att minska sin påverkan på miljö och klimat, säger Anders Hulse, vd för Fristads.

Inledningsvis finns byxor, två jackor och en t-shirt. Plaggen har tillverkats i en process som minimerar användningen av material, energi och transporter.   

– Projektet är en verklig milstolpe för branschen, säger Sandra Roos, doktor och textilforskare på RISE, som varit delaktig i att ta fram EPD-rapporten. 
Hon menar att klädindustrin behöver konkreta verktyg för att mäta sin påverkan.
– Den här standarden kan lika gärna användas för modeplagg, säger hon.

Projektet med att införa en EPD-standard för kläder var ett samarbete mellan Fristads och forskningsinstitutet Rise som pågick under 18 månader och avslutades tidigare i år.

Environmental Product Declaration  (EPD)

En miljövarudeklaration, eller EPD, kartlägger en produkts samlade miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. Ingen aspekt av skapandet eller framställningen har utelämnats. Kläderna i kollektionen  har genomgått granskning på följande områden: 
– materialval
– materialkvantiteter
– färgningsprocesser
– vatten- och elanvändning på fabriken
– paketering
– transport

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV