Radar

Så kan take away-skräpet minskas

Muggar, skedar och kaffelock. Take away-skräpet bara ökar. Men att flytta engångsartiklarna så att de blir mer otillgängliga, eller bara lämna ut dem vid förfrågan skulle kunna minska skräpet. Det visar tester som IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört på några kafékedjor.

– Att ta bort engångsartiklar helt är det bästa alternativet, men om du vill ha take away är det bättre med flergångs- istället för engångsalternativ, säger IVL:s  Åsa Stenmarck i ett pressmeddelande.

I ett projekt med Ragn-Sells, Wasakronan och Håll Sverige rent har IVL tittat på olika lösningar för att minska antalet  förpackningar. Tre kafékedjor har deltagit och svarat på enkäter men även testat lösningar som att sluta plasta in maten och att flytta engångsartiklarna.

– Att plocka bort engångsalternativen, eller göra dem lite mer otillgängliga, får effekt och är inte heller speciellt kontroversiellt bland kafégästerna. Många efterfrågar ett ökat tänk från kedjorna kring de här frågorna, säger Åsa Stenmarck.

En annan lösning är att införa pantsystem på förpackningar som matlådor och muggar så att de kan användas flera gånger. Tanken är att man ska kunna lämna in sin låda eller mugg på samma ställe där man tidigare handlat.

– Både konsumenter och restaurang- och kaféaktörer ställer sig positiva till ett sådant system. Det som är viktigt är att säkerställa att pantsystemet verkligen bidrar till att minska de negativa miljöeffekterna från engångsanvändningen. Diskning och transporter får inte minska miljönyttan i alltför hög grad, säger Åsa Stenmarck.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV