Energi · Landets Fria Tidning tipsar

På gång i hela landet

Årets tema på Göteborgs största hållbarhetsfestival – som börjar 30 oktober – är hållbar mat.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

19 augusti 2019–7 augusti 2020

Hållbar omställning i Gästrikland
En ettårig heltidskurs om olika sätt att driva förändringsarbete och lokal organisering för hållbar utveckling. Du får också praktisk kunskap om exempelvis lokal odling och mat, närnaturvård, förnybar energi, renovering, lokalekonomi och deltagande demokrati. Löpande antagning.
Plats: Österfärnebo plus studieresor
Info och anmälan: www.farnebo.se eller 076-072 98 58

Lär dig om exempelvis deltagande demokrati på kursen om hållbar omställning på Österfärnebo
Lär dig om exempelvis deltagande demokrati på kursen om hållbar omställning på Österfärnebo. Foto: Nicole Honeywill/Unsplash

31 augusti–1 september

Kurs i skogsträdgårdsodling
Under två dagar varvas teori och praktik i hur du etablerar en skogsträdgård – en odlingsform med inspiration från naturen med en variation av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och nyttiga grönsaker. Lärare på kursen är Philipp Weiss och Annevi Sjöberg. Kostnad: 2 500 kr. Mat ingår.
Tid: kl 10.00 31/8 till eftermiddag 1/9
Plats: Solgårdskrogen i Nittsjö, Rättvik
Info: annevi.lakemountain@gmail.com eller 073-3622509
Anmälan: skogsträdgården.stjärnsund.nu

21–22 september

Omställningskonferens i Umeå
Omställningsnätverket arrangerar en mötesplats med temat ”Dialoger om framtider bortom tillväxt”. Konferensen riktar sig till dig som är eller vill vara en aktiv förändringsaktör för omställning. Utifrån ett flertal perspektiv utforskas möjliga framtider där ekologisk balans, rättvisa och välmående är viktigare samhällsmål än ekonomiskt tillväxt. Konferensen tjuvstartas med en Omställningsfestival på fredag den 20 september.
Tid: kl 9.00 21 sep till 17.00 22 sep
Plats: Umeå
Info och anmälan: bortomtillvaxt.weebly.com eller maxim.vlasov@umu.se

Svealand

22 augusti – 27 oktober

Biosfären flyttar in på Svenskt Tenn  
Koldioxidutsläpp och köttkonsumtion, etik och ekonomi. Det är några teman i konstnärerna Eric Ericsons och Lars Arrhenius klimatutställning ”Välkommen till biosfären” som just nu pågår på Svenskt Tenn i Stockholm.
Här behandlas frågor om vårt förhållande till biosfären – det tunna skikt runt jorden där vi lever, och som är själva förutsättningen för människans existens. Och den komplexa relationen mellan klimatförändringar, normer, etik och ekonomi.
Tid: 22 augusti till 27 oktober
Plats: Svenskt Tenn, Strandvägen, Stockholm

20 september 2019–7 juni 2020

Ett år i omställning på distans
En halvfartskurs i ledarskap, resiliens, omställningsfrågor och helhetstänkande, med verktyg som Art of hosting, inre och yttre omställning samt Teori U. Hur kan förmågan att hantera förändring och kriser stärkas både på ett personligt, kollektivt och ekologiskt plan?
Kostnad 5 800 kr plus mat och logi.
Plats: Distans på Eskilstuna folkhögskola samt Stensund, Järna och Stjärnsund
Info och anmälan på folkhogskola.nu

Hur kan förmågan att hantera förändring och kriser stärkas både på ett personligt, kollektivt och ekologiskt plan? Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
Hur kan förmågan att hantera förändring och kriser stärkas både på ett personligt, kollektivt och ekologiskt plan? Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

Götaland

24–25 augusti

Omställningskurs i Göteborg
Omställningsrörelsen (Transition) handlar om att skapa lokala lösningar på globala problem, och att inte vänta på att någon annan ska lösa det åt oss. Denna grundkurs ger kreativa, praktiska verktyg för både inre och yttre omställning, på såväl individ- som lokalsamhällesnivå. Gratis.
Tid: kl 9–17
Plats: Göteborg, mer info kommer
Info och anmälan: på Facebookwww.studieframjandet.se eller 073-885 41 71.

7–8 sept

Kurshelg: Inre omställning i Göteborg
Inre omställning kan betyda att vi behöver titta på vårt samhälles världsbild, kultur och värderingar som är det som tagit oss dit vi är idag. Kursens teoretiska ramverk bygger på konceptet ”Inner Transition”, formulerat och utvecklat sedan ca 20 år av erfarna miljö- och fredsaktivister.
Kostnad: 1 400 kr, betalas via faktura. Lunch och fika ingår.
Tid: kl 9.00, 7 sep – 17.00, 8 sep
Plats: Studiefrämjandet Göteborgsregionen, Falkgatan 7, Göteborg
Mera info: Liselotte Abel, liselotte@sorbyretreatcenter.com
Eva Sanner, eva.sanner@gmail.com. Anmälan till Studiefrämjandet.

19–20 september

Socialt byggande i Göteborg
Nationell konferens om själv- och tillsammansbyggande, byggemenskaper och bogemenskaper.
Plats: Chalmers konferenscenter, Chalmersplatsen 1, Göteborg
Info och anmälan: www.socialtbyggande.se eller 031-708 86 90

Längre fram

30 oktober–10 november

Framtidsvecka i Göteborg
Göteborgs största hållbarhetsfestival vill sätta fokus på allt det positiva som görs lokalt för ökad ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet. Årets tema är hållbar mat och målet är att utveckla Framtidsveckan i hela Västra Götaland
Plats: Göteborg
Info: goteborg.framtidsveckan.net