Radar

Desperata migranter kastar sig överbord

Räddningsfartyget Open Arms utanför den italienska ön Lampedusa.

Tio migranter har kastat sig överbord på räddningsfartyget Open Arms.
Besättningen vägrar att lämna italienskt vatten samtidigt som situationen ombord blir alltmer kritisk.

Fartyget med omkring 100 migranter ombord har drivit omkring på behörigt avstånd från den italienska ön Lampedusa i snart tre veckor, efter att Italiens inrikesminister Matteo Salvini förbjudit det att anlöpa italiensk hamn.

På fartygets Twitterkonto vittnar besättningen om hur situationen för migranterna blir allt värre, där många av personerna ombord beskrivs som självmordsbenägna.

”Dag 19: en natt av panik och en man i vattnet”, lyder en tweet från kontot.

”Humanitärt nödläge”

Open Arms har fått erbjudande av Spanien om att få lägga till på Mallorca, vilket fartygets befäl tackat nej till då det enligt organisationen som driver fartyget råder ett ”extremt humanitärt nödläge” ombord. I stället vill man att den italienska kustbevakningen ska föra flyktingarna till Spanien.

Totalt sex EU-länder har erbjudit sig att ta emot migranterna, men trots det vägrar Italien att ändra sin inställning. Spanien kritiserar nu landet för behandlingen av räddningsfartyget.

– Det Matteo Salvini gör avseende Open Arms är en skam för mänskligheten, säger Spaniens försvarsminister Margarita Robles och anklagar Italiens inrikesminister för att riskera liv för att vinna politiska poänger inför ett eventuellt nyval.

Salvini utreds

Det råder oklarheter kring exakt hur många migranter som befinner sig ombord, men två siffror som tidigare nämnts är 107 och 134. De plockades upp utanför Libyens kust för 18 dagar sedan, men Salvini har den senaste tiden hårdnackat vägrat låta räddningsbåtar med migranter gå in i landets hamnar.

Salvini, från det främlingsfientliga regeringspartiet Lega, utreds av åklagare för sin hantering av fallet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV