Radar

Mikroplaster blåser över världen

Glaciär på Svalbard sett från ovan.

Forskare har upptäckt att mikroplaster sprids via atmosfären och faller ner – som snö. Precis som med pollen eller sand kan vindar transportera mikroplaster långa sträckor, skriver Natursidan.

I Arktis hittade forskarna över 14 000 partiklar per liter snö. Det är främst snöoväder som effektivt transporterar partiklarna från atmosfären och ner över land. Resultaten presenteras i en studie från Alfred Wegener Institute.

Att så stora mängder kan transporteras med luft väcker också frågan om hur mycket plast vi andas in, men mer forskning behövs på området. I Arktis var partiklarna så små som 11 mikrometer (en mikrometer är en tusendels millimeter).

En annan studie visar att även små plastbitar allvarligt påverkar hälsan hos havsfåglar. Dessa minskar snabbt i antal, och plast i haven anses vara en av orsakerna.

Hos arten ljusfotad lira har konstaterats att 90 procent av ungarna som lämnar boet hade plast i magen. De väger mindre, har kortare vingar och mindre näbb och huvud, vilket kan påverka fåglarna senare i livet, skriver Natursidan. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV