Radar

Fynd av jättepingvin hittade i Nya Zeeland

En illustration från Canterburymuseet visar hur stor jättepingvinen var, i relation till en normalstor människa.

Historien bakom naturens mest välklädda djur nystas långsamt upp.
Nya fossilfynd i Nya Zeeland visar att pingvinen en gång i tiden var stor som en människa – och 80 kilo tung.

Med sina runt 115 centimeter på höjden är kejsarpingvinen den största pingvinarten som lever på jorden i dag. Men för 60 miljoner år sedan? Knappast!

Forskare vid Canterburymuseet i Nya Zeeland har analyserat stora benfynd som hittades på södra ön i fjol. Fossilen har visat sig vara kvarlevor av en enorm pingvinart som levde i området under epoken paleocen, enligt AFP – crossvallia waiparensis.

Arten, runt 160 centimeter hög och 80 kilo tung, ska vara närbesläktad med en annan förhistorisk pingvingigant, crossvallia unienwillia, som upptäcktes i Antarktis för flera år sedan, enligt BBC.

– Det här bekräftar återigen vår teori om att pingviner var mycket stora tidigt i sin utveckling, säger forskaren Vanesa de Pietri vid Canterburymuseet till AFP.

Kunde utvecklas

Att pingvinerna kunde växa sig så stora beror förmodligen på de ideala levnadsförhållanden som rådde då.

– Det vi i dag kallar Nya Zeeland satt under epoken paleocen ihop med Australien, som i sin tur tros ha varit sammankopplat med Antarktis. Vattnet var sannolikt många grader varmare än i dag, enligt Paul Scofield vid Canterburymuseet, och ungefär vid samma tid dog många stora marina reptiler ut i haven.

– Sedan, i 30 miljoner år, var det de gigantiska pingvinernas tur, säger Scofield till BBC.

Det är ännu inte klarlagt varför de vingbeklädda jättarna till sist, även de, dog ut. Enligt forskarna kan det bero på framväxten av stora, havslevande konkurrenter som tandvalar och sälar.

Nya Zeeland

Fynden följer en lång tradition av fossila kvarlevor från mycket stora förhistoriska fågeldjur i Nya Zeeland.

Förra veckan meddelade Canterburymuseet att man hittat ben från en gigantisk papegoja, nära en meter lång och runt 19 miljoner år gammal.

Tidigare fynd har avslöjat existensen av en fyra meter hög Moafågel och en örn med ett vingspann på tre meter, rapporterar AFP.

Pingvinen

Med sin täta fjäderdräkt och sin strömlinjeformade kroppsbyggnad är pingvinerna anpassade för att leva i svalt klimat. De förekommer visserligen i tropiska klimat, men då bara på platser i anslutning till kalla havsströmmar.

Vilda pingviner lever bara på södra halvklotets sydliga delar – i Antarktis, på Nya Zeeland, i södra Australien, i vissa delar av Sydamerika och Galapagosöarna och i södra Afrika.

Det finns mellan 17 och 19 olika levande pingvinarter i dag. Fjäderdräkten är tjock, tät och vattenavvisande, och huden är belagd med ett ordentligt fettlager. På så sätt kan pingvinen klara av att hålla sig varm i kalla temperaturer.

Trots att pingviner är vingbeklädda kan de inte flyga. Istället använder de vingarna som styva åror, som ger dem fart när de simmar. De är också fantastiska dykare. Kejsarpingvinen kan dyka så djupt som 250 meter, och stanna under ytan i 18 minuter – längre än någon annan fågel.

Pingviner äter främst kräftdjur, fiskar och bläckfiskar. Men de kan också fasta under långa tider – något som kommer väl till pass under ruvandet av ägg. I kejsarpingvinens fall är det pappan som tar hand om ägget i upp till två månader. Ägget balanserar på pappans fötter och skyddas av en fjäderbeklädd ficka på magen, medan mamman ger sig i väg för att samla mat i magen, som hon sedan ger till sin unge genom munnen när hon kommer tillbaka.

Källa: WWF, National Geographic, Naturhistoriska riksmuseet

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.