Radar

Humlor för pollinering odlas i unikt projekt

 Odlade humlor är bättre på att pollinera tomater än tama bin.

I Linköping pågår just nu ett unikt försök med att odla humlor som ska användas för pollinering. Projektet som fått EU-stöd genom Jordbruksverket drog igång i februari och ska pågå fram till början av 2021, rapporterar Ekot.

Anledningen till att man vill använda odlade humlor vid pollinering är att de är bättre på att pollinera tomater än tama bin, och klarar även regn och kyla bättre.

I dag finns ingen svenskodlad humla för kommersiellt bruk, istället importeras humlor från Holland och Belgien för att användas i svenska växthus och fruktodlingar.

Flera fördelar

Jörgen Fransson, chef för landsbygdsutvecklingsenheten på Jordbruksverket, ser flera fördelar med en svenskodlad humla. Han nämner minskad risk att föra in sjukdomar som inte finns här och minskad risk för spridning av främmande gener som ett par orsaker till varför projektet fick stöd.

– Men ytterst handlar det om att vi tror att det är en liten del för att öka svensk konkurrenskraft inom framför allt trädgård men även inom jordbruk, säger han till Ekot.

Marknaden för pollinerade humlor har växt ordentligt sedan 90-talet, framförallt i Nederländerna och Belgien, som inte bara odlar och exporterar mängder av tomater och jordgubbar, utan också de humlor som bidrar till produktionen.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.