Radar

Vattenbrist hotar var fjärde människa

Även om det i stor utsträckning är storstäder som hotas av vattenbrist kan det även finnas problem i mer glesbefolkade områden.

Vattenbrist blir ett allt större problem i världen. Enligt en ny studie hotas en fjärdedel av alla människor av just brist på vatten.
–I många delar av världen är läget alarmerande, säger Betsy Otto på World Resources Institute.

Det är World Resources Institute som har presenterat de chockerande siffrorna, skriver New York Times. Totalt är det 17 länder som använder nästan allt befintligt vatten.

På flera platser i världen har man redan upplevt en akut vattenbrist, så kallad vattenstress. Sao Paulo i Brasilien, Chennai i Indien och Kapstaden i Sydafrika har alla fått känna på hur kraftigt livet förändras när vi står utan vatten och fler storstäder lär följa.

– I städerna har du en koncentration av invånare som står inför den värsta tänkbara mardrömmen; att det inte finns vatten att dricka i morgon, säger Ruth Mathews på Stockholm International Water Institute, till TT.

Grundvattnet i Chennai slut

World Resources Institutes sammanställning visar att bland städer med fler än tre miljoner invånare hotas 33 av vattenbrist.

– Vattenstress är annorlunda än torka. Vattenstress orsakas av människor, det är alltså vårt ansvar att använda vattenresurserna så att vi minskar risken för vattenstress, säger Ruth Mathews.

I Chennai, en stad  i södra Indien, är grundvattnet redan helt slut och i Mexikos huvudstad Mexico City bokstavligen sjunker staden på grund av att invånarna i staden använder så mycket grundvatten, skriver New York Times.

I Dhaka i Bangladesh hotas grundvattenreserverna när stadens invånare och de vattenslukande textilfabrikerna nu drar upp vatten från hundratals meters djup.

2030 riskerar hela 45 städer med sammanlagt 470 miljoner invånare att hotas av vattenbrist, enligt rapporten.

Vattenbrist / vattenstress

Vattenbrist är kopplat till behovet av vatten i området och uppstår när behovet är större än tillgången. Vattenbrist kan både vara kopplat till yt- och grundvatten i en kombination eller var för sig.
I internationella sammanhang kan vattenbrist användas för att definiera vattentillgången över områden. Om den årliga tillgången är mindre än 1000 kubikmeter per person och år säger man att området har vattenbrist. Om ett område har tillgång till mindre än 500 kubikmeter vatten per person och år råder absolut vattenbrist.
I Sverige används begreppet vattenbrist mer generellt för när tillgången på rent vatten understiger behovet.
I internationella sammanhang definieras vattenstress för ett land när den årliga vattentillgången är mindre än 1700 kubikmeter per person. 
Källa: SMHI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV