Radar

Strandad näbbval dog troligen av svält

Näbbvalen som hittades död i Åbyfjorden i Bohuslän hade inte ätit på länge.

Näbbvalen som hittades död i Åbyfjorden i Bohuslän hade inte ätit på länge. Djurets mage och tarm var tomma.

Svält är den mest troliga dödsorsaken, säger Daniela Kalthoff, intendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Den fyra meter långa näbbvalen hittades död i söndags kväll, liggande i vattnet i Åbyfjorden i Sotenäs kommun. Kadavret bärgades upp på land under tisdagen, och har nu undersökts.

– Magen och tarmsystemet var helt tomma, säger Daniela Kalthoff.

Det visar två saker: Valen dog inte av att ha fått sig i plastskräp, vilket var en teori som befarades. Valen har varit hungrig, och troligen kraftlös. Men varför det blev så, det får vi kanske aldrig veta.

Späcklager

Enligt sajten valar.se hade djuret ett cirka tre centimeter tjockt späcklager, vilket bedöms som ”hyfsat”. Om en val blir utan föda ett tag, kan den leva av späcket.

Näbbvalen kan dock ha blivit sjuk på något annat sätt och därför inte klarat att få i sig föda. Den kan, till exempel, ha tappat förmågan att orientera sig. En annan möjlighet är att valen kan ha störts av ljud eller ljudvågor under vattenytan.

– De är väldigt känsliga för sonarer och sådant. Det kan stressa valar väldigt mycket, säger Fredrik Gröndahl, marinbiolog på Kristinebergs forskningsstation utanför Lysekil.

Tre fick hjälp

Tre näbbvalar hjälptes ut från grunt vatten i Åbyfjorden och sågs simma mot havet, några timmar innan den döda valen hittades i söndags. Sent på måndagen hittades en medtagen näbbval i Gullmarsfjorden, men den var borta morgonen därpå.

Det är oklart om de två senast observerade valarna ingick bland de tre som hjälptes ut i söndags. I samtliga fall har det varit exemplar av arten Sowerbys näbbval, som mycket sällan ses i Sverige.