Radar

Miljö och manlighet när Modi gör media

Indiens Narendra Modi leder tusentals anhängare i yogaövningar på Internationella yogadagen 2015 – en dag premiärministern själv föreslog och fick igenom i FN.

Han pratar yoga i FN, skryter om sin breda bröstkorg och åker på vildmarksäventyr med Bear Grylls. Indiens premiärminister Narendra Modi blandar hinduiska traditioner med machomanér – bägge drag som tilltalar hans väljarbas – i en noga uttänkt kombination, enligt Indienkännaren Henrik Chetan Aspengren.

Indiens sociala medier exploderade när överlevnadsexperten Bear Grylls avslöjade att premiärminister Narendra Modi ska medverka i hans tv-show “Man vs Wild”. Programmets hashtag blev snabbt en av världens mest använda samtidigt som dess trailer spreds som en löpeld över nätet.

I filmsnutten syns hur Grylls och Modi tillsammans navigerar en ström, tillverkar ett spjut och luktar på elefantdynga. Programmet sänds i Indien den 12 augusti och är det senaste i en rad medieframträdanden där fokus ligger på personen Modi, snarare än politikern. I ”Man vs Wild” ska premiärministern manifestera sitt miljöengagemang, men tidigare har han även fokuserat på andlighet och hälsa.

Sedan 2015 är Internationella yogadagen en officiell FN-dag, efter att Modi fått generalförsamlingens stöd för sitt förslag.
– Yoga är en ovärderlig gåva från vår tradition, förkunnade premiärministern från talarstolen i New York när han presenterade idén.

Toppar listan

Modi släppte nyligen en uppmärksammad träningsvideo och träningsföretaget Goqii har, för andra året i rad, utsett honom till Indiens främste hälsoinspiratör.

”Han är inte bara angelägen om att förbättra Indien utan också om att förbättra indiernas hälsa”, motiverar bolaget varför den 68-årige premiärministern toppar listan framför Bollywoodkändisar och cricketstjärnor.

Samtidigt är Modi inte främmande för att anspela på manlighetsnormer. I ett berömt uttalande förklarade han en gång att det krävdes en ”bröstkorg på 142 centimeter”, vilket han enligt egen utsago hade, för att genomföra tuffa politiska reformer.

Bygga personkult

Yoga, machokultur och miljömedvetenhet kan tyckas vara en oväntad kombination. Men enligt Henrik Chetan Aspengren, forskare på Utrikespolitiska institutets Asienprogram, är samtliga pusselbitar i projektet att bygga Modis personkult.

– Yogan har en roll för att signalera att man är förbunden med hinduiska traditioner och fysiskt aktiv. Men Modi har vid andra tillfällen stoltserat med sin breda bringa, så det finns inslag av traditionell machismo också, säger han.
Även miljöengagemanget bör ses i en politisk kontext, menar Chetan Aspengren.

– Det finns några olika budskap jag kan tänka mig att Modis strateger är ute efter här. Det ena handlar om att framställa Modi och Indien som internationella förebilder vad gäller klimat- och miljöfrågor, men det handlar också om att den hindunationalistiska rörelsen har en hel del miljöinslag. Att bevara den indiska subkontinentens mytologiska platser spelar in i den hinduiska andligheten.

Förkroppsligar kulturen

Med en bakgrund i den paramilitära organisationen RSS och en politik som tydligt prioriterar hinduer framför etniska minoriteter har Modi, precis som den hindunationalism han företräder, uppenbara auktoritära drag. Samtidigt vill premiärministern visa att han, liksom ideologin, har mjukare sidor.
– Det är mer komplext än att han vill projicera en Putinliknande machofigur. Modi har också besökt heliga platser och vill kommunicera att han förkroppsligar den hinduiska kulturen och Indiens civilisatoriska arv, säger Henrik Chetan Aspengren.

Narendra Modi

Född 1950 i Gujarat. Sålde i unga år te tillsammans med sin far.
Anslöt sig till hindunationalistiska organisationer som ung. Karriär inom det högerinriktade, hindunationalistiska Indiska folkpartiet Bharatiya Janata Party (BJP).
Trolovad som 13-åring, ingick som 18-åring arrangerat äktenskap med den två år yngre Jashodaben, men de har aldrig levt som gifta.
Regeringschef i delstaten Gujarat 2001–14. Har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv under massakern på omkring 1 000 muslimer 2002, men friades av Högsta domstolen från anklagelserna.
Premiärminister sedan maj 2014. Har sedan dess bland annat lagt fram ekonomiska reformer samt startat kampanjer för ett renligare Indien och mot våld mot kvinnor.
Har 49 miljoner följare på Twitter. Vegetarian och yogaentusiast som sägs ha en modest livsstil.
Källor: Landguiden, Pew Research Center med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV