Radar

Ny studie: Åtta timmars arbetsvecka bäst för hälsan

Ny forskning visar att åtta timmars arbete i veckan räcker för att vi ska få med oss alla psykologiska fördelar som arbete ger.

Robotar och maskiner tar över allt mer av människans arbete, med oro om massarbetslös som följd. Nu visar en färsk studie att det istället kan vara en välkommen samhällsförändring. Forskarna kom nämligen fram till att den ultimata arbetstiden är åtta timmar – per vecka.

Forskarteamet från Cambridge och Salford University undersökte sambandet mellan arbetstid, psykiskt hälsa och välmående hos strax över 70 000 personer. I enkäterna fick deltagarna, som var i åldrarna 16-64 år, bland annat att uppskatta sin mentala hälsa, betygsätta hur nöjda de var med livet och svara på frågor kring sysselsättning och arbetstider.

– Den traditionella modellen, där alla arbetar cirka 40 timmar i veckan, utgick aldrig från hur mycket arbete som var bra för människor. Vår forskning tyder på att mikrojobb ger samma psykologiska fördelar som heltidsjobb,  säger Senhu Wang, medförfattare och sociolog vid Cambridge University, enligt Sciene Daily.

Fått mer kött på benen

Studien, som genomfördes mellan åren 2009 och 2018, visar att när människor gick från arbetslöshet eller föräldraledighet till betalt arbete på åtta timmar eller mindre i veckan, minskade risken för psykiska hälsoproblem med i genomsnitt 30 procent. Däremot hittade forskarna inga tecken på att mer arbete än åtta timmars arbete per vecka ger fler hälsofördelar.

– Vi vet att arbetslöshet är skadligt för människors välbefinnande, att det har en negativ inverkan på vår självbild, vår status, hur vi använder vår tid och på vår känsla av tillhörighet. Vi har nu fått lite mer kött på benen om hur mycket arbete som krävs för att också få de psykosociala fördelar som en anställning ger – och det är inte mycket alls, säger Brendan Burchell, sociolog vid Cambridge University.

Fem dagars helg per vecka

Forskarteamet ser en framtid där vi arbetar två timmar per dag med en extra ledig dag alternativt  längre dagar med med fem dagars helg per vecka. Man har även föreslagit flera månader långa semesterperioder.

– Kvaliteten på arbetet kommer emellertid alltid att vara avgörande. Arbetsplatser där de anställda inte respekteras eller har osäkra anställningar ger inte samma fördelar för välbefinnandet och kommer sannolikt inte heller göra det i framtiden, säger Senhu Wang.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV