Radar

FN: Nära 4 000 civila offer i Afghanistan

Afghanistans president Ashraf Ghani.

Kriget mot militanta islamistgrupper i Afghanistan har dödat eller skadat minst 3 812 civila under årets första sex månader, enligt en ny FN-rapport. Samtidigt börjar tiden rinna ut för att nå USA:s mål om en fredsplan före september.

I rapporten om krigets civila offer märks framför allt en ökning av dödligt våld från afghanska regeringssoldater samt Nato-ledda styrkor. Minst 717 civila dog och 680 skadades i samband med attacker från regeringstrogna trupper. Det är en ökning med 31 procent jämfört med samma period förra året.

Anhängare till IS eller talibanrörelsen dödade i sin tur 531 och skadade 1 437 civila afghaner. I 985 fall rörde det sig om riktade attacker mot företrädare för regeringen, hjälparbetare och byledare.

Rapporten släpps samtidigt som nya fredssamtal hålls mellan talibanrörelsen och representanter för den amerikanska regeringen. Afghanistans minister för fredsfrågor påstod i helgen att även direkta samtal mellan afghanska regeringen och talibanrörelsen kommer att hållas inom två veckor, något som talibanerna hittills har avfärdat.

Efter flera våldsamma dåd under förra veckan enades USA och Afghanistan om att försöka skynda på fredsförhandlingarna. ”Nu är det dags att accelerera försöken att uppnå ett förhandlat slut på kriget i Afghanistan”, sade länderna i ett gemensamt uttalande.

Afghanistan

Afghanistan ligger i sydvästra Asien och uppskattas ha 35,5 miljoner invånare, även om uppgifterna är mycket osäkra. Majoriteten av befolkningen – omkring 60 procent – livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel.
Landet är en islamisk republik med ett tämligen könssegregerat samhälle, trots att full jämställdhet mellan kvinnor och män ska råda enligt författningen.
Inbördeskrig har rått i princip konstant sedan slutet av 1970-talet och ekonomi och infrastruktur ligger i ruiner.
Sovjetunionens invasion 1979 följdes av ett utdraget krig mellan den kommunistiska regimen och islamistiska muhajedingrupper, stödda av USA.
Efter maktövertagandet 1992 vände milisgrupperna snart vapnen mot varandra. Kaoset och krigströttheten beredde väg för den fundamentalistiska talibanrörelsen som inom några år tog kontroll över landet.
Efter terrordådet den 11 september 2001 började USA bomba Afghanistan varpå talibanstyret föll. Försöken att sedan dess bygga upp landet har i stort misslyckats.
Den sittande regeringen är korrumperad och beroende av västmakternas stöd.
Källa: Nationalencyklopedin, Landguiden