Radar

FN behöver mer resurser i kampen mot aids

Narkotikamissbrukare i en förort till Dhaka i Bangladesh.

Framgångarna i den globala kampen mot hiv och aids har mattats av samtidigt som resurserna sinar. Det uppger FN:s program mot hiv och aids, Unaids.

Unaids lyfter fram att allt fler personer från marginaliserade grupper i utvecklingsländer smittas med hiv. Organets tillförordnade chef Gunilla Carlsson varnar för att de framgångar som uppnåtts är hotade, i synnerhet i Östeuropa, Centralasien, Mellanöstern och Afrika.

Gunilla Carlsson säger att vissa länder gör stora framsteg medan andra i stället upplever att antalet nysmittade med hiv ökar, i vissa fall även antalet som dör i aids. Enligt henne står kampen mot hiv och aids nu i inför ett viktigt läge.

– De årliga framstegen minskar och utvecklingstakten har mattats av, sade Sveriges tidigare biståndsminister vid en pressträff förra veckan.
Många av de nysmittade får enligt Gunilla Carlsson inte den behandling de behöver.

"Djupt oroande"

Samtidigt har resurserna för den globala kampen mot aids minskat i takt med att den internationella finansieringen sinat. Under förra året låg budgeten på motsvarande 19 miljarder dollar. Gunilla Carlsson påpekade att utvecklingen är ”djupt oroande” med tanke på att det är betydligt mindre än de dryga 26 miljarder dollar som kommer att behövas 2020.

Under förra året beräknas 770 000 människor i världen ha avlidit i aidsrelaterade sjukdomar samtidigt som nästan 38 miljoner levde med hiv. Av dessa hade 23,3 miljoner tillgång till antiretroviral behandling.

Antalet nysmittade är fortfarande alarmerande högt enligt Unaids, med 1,7 miljoner fall under 2018. Det är samtidigt en minskning med 16 procent jämfört med 2010, vilket enligt Unaids främst beror på de framsteg som gjorts i delar av östra och södra Afrika.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV