Radar

FN behöver mer resurser i kampen mot aids

Narkotikamissbrukare i en förort till Dhaka i Bangladesh.

Framgångarna i den globala kampen mot hiv och aids har mattats av samtidigt som resurserna sinar. Det uppger FN:s program mot hiv och aids, Unaids.

Unaids lyfter fram att allt fler personer från marginaliserade grupper i utvecklingsländer smittas med hiv. Organets tillförordnade chef Gunilla Carlsson varnar för att de framgångar som uppnåtts är hotade, i synnerhet i Östeuropa, Centralasien, Mellanöstern och Afrika.

Gunilla Carlsson säger att vissa länder gör stora framsteg medan andra i stället upplever att antalet nysmittade med hiv ökar, i vissa fall även antalet som dör i aids. Enligt henne står kampen mot hiv och aids nu i inför ett viktigt läge.

– De årliga framstegen minskar och utvecklingstakten har mattats av, sade Sveriges tidigare biståndsminister vid en pressträff förra veckan.
Många av de nysmittade får enligt Gunilla Carlsson inte den behandling de behöver.

"Djupt oroande"

Samtidigt har resurserna för den globala kampen mot aids minskat i takt med att den internationella finansieringen sinat. Under förra året låg budgeten på motsvarande 19 miljarder dollar. Gunilla Carlsson påpekade att utvecklingen är ”djupt oroande” med tanke på att det är betydligt mindre än de dryga 26 miljarder dollar som kommer att behövas 2020.

Under förra året beräknas 770 000 människor i världen ha avlidit i aidsrelaterade sjukdomar samtidigt som nästan 38 miljoner levde med hiv. Av dessa hade 23,3 miljoner tillgång till antiretroviral behandling.

Antalet nysmittade är fortfarande alarmerande högt enligt Unaids, med 1,7 miljoner fall under 2018. Det är samtidigt en minskning med 16 procent jämfört med 2010, vilket enligt Unaids främst beror på de framsteg som gjorts i delar av östra och södra Afrika.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.