Radar

Flera oklarheter kring nytt burkaförbud

Arkivbild.

I veckan trädde ett nytt förbud i kraft mot att bära burka eller annan klädsel som täcker ansiktet i offentliga byggnader i Nederländerna.

Trots att införandet har föregåtts av mer än ett årtionde av debatt finns det fortfarande oklarheter kring hur förbudet ska tillämpas.

Sjukhus och skolor är några av de platser där förbudet kommer att gälla. Och det är inte bara huvudbonader med religiösa förtecken som omfattas. Varken motorcykelhjälmar eller skidmasker tillåts enligt den nya lagen.

Exakt hur anställda på exempelvis sjukhus ska se till att förbudet efterlevs diskuteras dock fortfarande, skriver tidningen De Volkskrant.

Väcker frågor

En branschorganisation för landets sjukhus har meddelat att det kommer vara upp till de enskilda medlemmarna att välja hur förbudet ska tillämpas. Det här har väckt frågor om hur den nya lagen rimmar med läkares vårdplikt.

Ett förslag på förbud lyftes först av det populistiska och främlingsfientliga Frihetspartiet och dess ledare Geert Wilders. Länge avfärdades förslaget, men debatten har förändrats över tid i takt med att fokus alltmer hamnat på de upplevda problem som ansiktstäckande klädsel kan innebära.

Raljerar över ängslighet

Mellan 200 och 400 kvinnor uppskattas bära heltäckande slöja i Nederländerna, ett antal som fått burkaförbudets motståndare att raljera över landets ängslighet gentemot muslimer.

”Det bor 17 miljoner människor i Nederländerna. +/- 300 kvinnor bär en burka. Det är 0,00001765 procent av befolkningen. Och det här oroar tydligen folk. Nederländerna är förlorat”, skriver skådespelaren Nasrdin Dchar på Twitter enligt De Telegraaf.

Burkaförbud

Flera länder i Europa har infört någon form av burkaförbud de senaste åren.
Danmark är det senaste i raden där det sedan augusti förra året är förbjudet att bära ansiktstäckande klädesplagg på offentliga platser.

I följande europeiska länder gäller antingen lokala eller nationella förbud:
Österrike
Frankrike
Belgien
Nederländerna
Italien (lokala förbud i ett fåtal städer)
Spanien (lokala förbud på några orter i Katalonien)
Schweiz (lokala förbud i ett antal kantoner)
Bulgarien

Källa: TT/BBC

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV