Energi

Utländska volontärer testar ekoliv i Sverige

Lärorikt, tycker 18-åringarna Joy Chia-Ying Chung och Laura Tzu-Lun Hsu om arbetet på den lilla gården strax utanför Hörby.

Husrum och mat mot arbete – det råder högsäsong för volontärturism inom ekologiskt jordbruk. Fenomenet växer, och allt fler svenska ekogårdar tar emot besök från hela världen. Lärorikt, tycker Joy och Laura som rest hela vägen från Taiwan för att skörda potatis och plocka ärtor i Hörby.

– Det här är något nytt för oss. Väldigt annorlunda mot vår livsstil i Taiwan, säger Joy Chia-Ying Chung.

Potatis för potatis grävs fram ur den mullrika jorden, gjord av egen kompost, under gassande sol. Senare under dagen är det dags för bakning i det lantliga köket på Prästabonnens gård utanför Hörby, en familjegård där man försöker vara självhushållande så långt det går.

Ovanligt i Taiwan

Här finns ankor och höns, bröd bakas och grönsaker fermenteras. Allt tas tillvara och grödorna odlas ekologiskt. Allt är nytt för 18-åringarna Joy Chia-Ying Chung och Laura Tzu-Lun Hsu som hjälper till några timmar varje dag under två veckor.

Lönen? Mat, husrum och helt nya kunskaper.

– Den här typen av ekologiskt lantbruk är ovanligt i Taiwan, så vi har ingen erfarenhet av det, säger Laura Tzu-Lun Hsu.

Joy Chia-Ying Chung tycker att det är enklare än hon trodde att leva i samklang med naturen.

– Vi är vana vid stadsliv, så vi trodde det var svårt – men det är inte det. Det krävs inte mycket ansträngning.

Världen reser till gården

Det finns ett flertal olika förmedlingar för volontärarbete inom ekologiskt lantbruk på nätet. Joy och Laura har åkt via det internationella nätverket Wwoof, som finns i över 100 länder, och sedan 14 år tillbaka också i Sverige.
Från början var bara några få svenska gårdar anslutna, men konceptet har växt.

– Nu är det ungefär 200 gårdar och ett par tusen volontärer som kommer hit per år, säger Wwoof Sveriges grundare Jandi Hallin till TT och fortsätter:

– Folk som har djur eller odlar har väldigt sällan möjlighet att ta semester. Då reser världen till gården i stället och här lär de sig om svenska landsbygden och ekologi.

Olika kulturer

Sommartid är högsäsong och den tid då de flesta volontärer kommer hit. Suzanne Schlyter och Folke Günther på Prästabonnens gård tar emot volontärer två veckor åt gången från våren fram och till september. Volontärerna arbetar, men får även tid över att turista på landsbygden och lära sig nya saker.

Genom åren har frivilliga från en rad länder passerat här.

– Ja, från Tyskland, Frankrike, Portugal, Italien, Ukraina, Polen, Argentina, New York… säger Suzanne Schlyter, och fortsätter:

– De jobbar med gården, behandlar jord, kompost, slår hö, skördar. I dag ska vi dra upp lökar och potatis.

– Det finns mycket att göra här, fyller Folke Günther i.

Paret uppskattar besöken och den avlastning som volontärerna innebär, berättar Suzanne Schlyter.

– Vi är båda lite till åren, men det här piggar upp. Det är roligt att träffa människor från olika länder, och man lär sig om olika kulturer. Så uppfriskande!

Fakta: Volontär på ekogårdar

World Wide Opportunities on Organic Farms (Wwoof) är ett slags nätverk som förmedlar volontärplatser på ekologiska gårdar över hela världen.
Antalet gårdar i nätverket har vuxit i snabb takt. I Sverige finns gårdar från norr till söder.
Många av volontärerna i Sverige är från utlandet.
Wwoof finns nu i 133 länder.
Källa: Wwoof Sweden

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV