Energi

Samtal med Rob Hopkins om framtiden

Rob Hopkins.

Ett inspirerande samtal att lyssna på i sommar är ”What is the transition movement? – a podcast with Rob Hopkins” som släpptes för två veckor sedan. Rob Hopkins, en av omställningsrörelsens grundare, berättar om Totnes, den lilla staden där han bor, vad som händer där just nu och om hans hopp för framtiden.

Mattias Olsson är dokumentärfilmare och driver projektet Campfire stories. Han tog tidigare i år tåget till Totnes i sydvästra England – den lilla staden som blivit ett nav i den framväxande globala omställningsrörelsen – och intervjuade Rob Hopkins, en av de som är drivande i ”the transition movement”.

Det resulterade i en 40 minuter lång podcast som finns på Campfire stories hemsida. Allt material där är fritt att ta del av men det är också fritt fram att ge ett bidrag till projektet.

I intervjun berättar bland annat Rob Hopkins om Totnes och hur det kom sig att staden i dag har haft cirka 50 omställningsprojekt och var tidigt ute med både en egen valuta och grönsakslådor.

De talar också om vad omställning egentligen är, enligt Rob Hopkins, och om vad som leder till förändring. Hans bakgrund i punken som tonåring kommer upp, liksom vikten av arbetsglädje och tillit till förändringen.

Han menar att det inte är för sent att ställa om och att de närmaste 11 åren kan bli en fantastisk del av mänsklighetens historia.

Det är inspirerande att lyssna på Rob Hopkins och den drivkraft och tillförsikt han har och det är fint att höra honom och Mattias Olsson dela erfarenheter och tankar.

Matias Olsson skriver på projektets hemsidan att han länge stängde ute den verklighet som är klimatkris, krig och miljöförstöring, men hur han nu vaknat upp från det han kallar ett ”zombietillstånd”.

Han inser att det faktiskt finns saker han kan göra: ”Tiden har kommit för vanliga människor – människor som jag – att hitta nya lösningar, att leva en ny berättelse …” skriver han.

Projektet Campfire stories är en del av denna omställning.

Lyssna på samtalet: 

”What is the transition movement? – a podcast with Rob Hopkins” finns på campfire-stories.org 
Samtalet sker på engelska.