Radar

Vattenbrist ökar krav på skärpt lagstiftning

Att vattnet stängs av för dem som bryter mot bevattningsförbudet är extremt ovanligt.

Det råder bevattningsförbud i 18 svenska kommuner. En av dessa är Båstad, där man förra året var timmar från att få slut på vatten. Branschorganisationen Svenskt vatten efterlyser nu en skärpt lagstiftning för att minska brotten mot bevattningsförbuden.

Nödvattentankar förbereddes under några kritiska timmar i Båstad förra sommaren. Då var kommunen nära att helt få slut på dricksvatten. I sommar är läget mindre kritiskt, men jämfört med tidigare är ändå vattenbristen ovanligt stor.

– Vattenbrist är ett allvarligt problem och bevattningsförbud är en väldigt tydlig manifestation av det, säger Dan Löfgren, kommunikationschef på Svenskt vatten.

Angivande grannar

Det är den kommande månaden risk för vattenbrist i 15 av landets 21 län. Hittills har 18 kommuner infört bevattningsförbud. Den 11 juli i gick vattenleverantören i Båstad, NSVA, ut med en uppmaning till kommuninvånarna att spara på vattnet för att undvika ett bevattningsförbud.

– Det fick den effekten att förbrukningen ökade. Folk tänkte kanske att de skulle passa på att fylla sina pooler så länge det var tillåtet. När vi registrerade det här gick vi ut med bevattningsförbud, säger Sven-Inge Granlund, tillfällig avdelningschef på drickvattenavdelningen på NSVA.

Hur det kontrolleras att invånarna följer bevattningsförbud varierar mellan olika kommuner.

– Vissa kommuner är väldigt aktiva och åker runt och kollar om vattenspridarna står på och ringer på dörren om så är fallet. Men det vanligaste skulle jag säga är att grannarna säger till om någon bryter mot förbudet, säger Dan Löfgren.

Kan begränsa tillgången

Om kommunen märker att någon bryter mot förbudet har de möjlighet att begränsa tillgången på vatten. Men först måste de skicka ett brev där det står att om man inte rättar sig inom två veckor kan kommunen vidta åtgärder.

– Vi tycker att de möjligheterna är otroligt trubbiga. Det blir ju nästan löjeväckande att folk ska få två veckor på sig att stänga av vattenspridaren. Kommunerna behöver få möjlighet att mycket snabbare begränsa vattentillgången, säger Dan Löfgren.

Att någon svensk kommun faktisk begränsat vattentillgången till följd av brott mot bevattningsförbud är ingenting som Dan Löfgren känner till.

– Så det är åtminstone extremt ovanligt.

För att se till så att förbudet följs i Båstad har NSVA under sommaren patrullerat i kommunen.

– Läget är fortfarande ansträngt, men under kontroll, så just nu är vi inte ute. Men det kan ändras när vädret blir varmare, säger Sven-Inge Granlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV