Radar

Upptäckten: Färre invasiva smörbultar

Den invasiva svartmunnade smörbulten.

Efter larm om invasion av svartmunnad smörbult i Östersjön kommer nu en signal om att den invasiva fiskarten, som ursprungligen kommer från Svarta havet och Kaspiska havet, faktiskt kan vara på viss återgång.

Från att ha stört havsbadarna i Kalmar län förra sommaren lyser smörbultar i större mängder plötsligt med sin frånvaro, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Förra året uppskattades beståndet till 20 till 30 individer per kvadratmeter. I år är siffran en individ på en yta av fem till tio kvadratmeter.

– Jag gjorde en undersökning i juni. Det är inte alls som det har varit tidigare år, säger Jonas Nilsson, forskare vid institutionen för biologi och miljö vid Linnéuniversitetet, till SVT.

Förökar sig snabbt

Vad som drabbat fiskarten är oklart, men virus, bakterier eller en parasit tros ligga bakom minskningen av beståndet. Förra året observerade havsbadare nämligen stora mängder av både levande men även döda smörbultar i vattnet.

Smörbulten, 10–25 centimeter lång med kraftigt huvud och oftast en karakteristisk svart fläck på främre ryggfenan, förökar sig snabbt och kan utvecklas till ett allvarligt hot mot Östersjöns inhemska fiskarter och ekosystem.

Den har spridit sig till stora delar av Europa och Nordamerika, troligen via fartygens barlastvatten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV