Radar

Studie: Musikfestivaler kan leda till hållbarare liv

Arkivbild från Roskildefestivalen 2017.

Kan ett besök på en musikfestival vara en inkörsport till en hållbarare livsstil? Enligt en nyligen publicerad studie är svaret ja.
– Alla som varit på en festival vet att det hör till att vara lite småskitig i några dagar, säger Tullia Jack, sociolog vid Lunds universitet.

Knappast någon höjer på ögonbrynen åt en oduschad kropp elller smutsiga kläder på en musikfestival.

– Men våra resultat visar något djupare, nämligen hur fort deltagare anpassade sig efter den nya normen, även de som inte var en del av den från början, säger Tullia Jack, i en intervju som publicerats på Lunds universitets hemsida.

Stor anpassningsbarhet

Nyligen reste hon tillsammans med tre kollegor till två musikfestivaler i England för att intervjua besökare. Där framkom att många packade med sig handdukar, schampo och tvål, men använde dem aldrig. Detta trots att det fanns möjlighet att duscha. 

Totalt intervjuades 60 besökare medan 250 personer deltog i en enkät. Forskargruppen sammanställde och publicerade därefter resultaten i den vetenskapliga tidskriften Geoforum.

– Vår studie, tillsammans med ett ökande antal andra vetenskapliga artiklar, avslöjar att det finns en ganska stor anpassningsbarhet i renlighetspraxisen. Människor kan ställa om till att duscha, tvätta och diska mindre. Renlighetskonventioner är socialt betingande och därmed flexibla. Här finns en stor potential, säger Tullia Jack.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV