Radar

Historisk seger för ursprungsfolk i Ecuador

Nemonte Nenquimo, president för waoranifolkets politiska organisation.

Waoranifolket, ett ursprungsfolk i Ecuador firade i söndags en historisk seger över staten. I domstolen i Amazonasdelstaten Pastanza klubbades ett stopp för oljeexploatering på folkets territorium igenom, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Utanför domstolsbyggnaden firade representanter för Waoranifolket genom att stämma upp i högljudd sång.

– Vi sjöng om att våra barn ska leva friska, fria och glada utan föroreningar. Och om att fortsätta kämpa för att hålla djungel ren, säger Nemonte Nenquimo, president för waoranifolkets politiska organisation.

Kampen fortsätter

Under sin årslånga kamp mot oljebolagen om det berörda området har Waoranifolket fått stöd av organisationen Amazon Frontlines, skriver Guam Daily Post. Enligt Mitch Anderson, från organisationen, visar söndagens seger att ”Amazonas regnskogars öde, och därmed vårt klimat, hänger på om ursprungsbefolkningen kan fortsätta skydda sina regnskogsområden och kulturer”.

Trots segern fortsätter kampen för Neonet Nenquimo. Tidigare i veckan sökte hon stöd oss olika FN-organ för att få support med att hjälpa andra urspungsbefolkningar med stämningar i liknande fall.

En seger i samtliga fall i Ecuadors Amazonasdjungel skulle innebära ett stopp för oljebolag i upp mot tre miljoner hektar mark, rapporterar Ekot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV