Radar

Sameby uppmanar bolag att avveckla gruvbygge

Samerådet och samebyn Semisjaur Njarg uppmanar Bolidens fem största ägare att avveckla planerna på ett dagbrott i Laver, Norrbotten.

I ett brev uppmanar Samerådet tillsammans med samebyn Semisjaur Njarg Bolidens fem största ägare att avveckla planerna på ett dagbrott i Laver, med hänsyn till mänskliga rättigheter. Samerådet är beredda att ta frågan vidare internationellt.

Brevet, som riktar sig till Bolidens största ägare (AMF; AP-fonderna, den norska pensjonsfonden, SEB och Swedbank), vädjar till företagen att avveckla sina innehav i gruvbolaget om en gruva i Laver i Norrbotten blir ett faktum, eller minska ägarskapet i Boliden, rapporterar SVT Norrbotten.

Samerådets vädjan grundar sig på att bolagen bryter mot mänskliga rättigheter och deras riktlinjer för corporate social responsability (CSR). Till grund för brevet ligger en forskningsrapport från Stockholm Enviromental institute, som bland annat visar att gruvan skulle ha förödande konsekvenser för renskötseln i Semisjaur Njarg sameby.

Flera i samebyn skulle tvingas slutat med renskötseln, enligt rapporten, eftersom gruvan skulle göra det omöjligt att använda samebyns vinterbetesland.

– Har man tagit interna policys, ett internt regelverk inom de enskilda bolagen, där man säger att man ska upprätthålla mänskliga rättigheter ska man också kunna hålla bolagen ansvariga för vilka projekt man investerar i. Vi kommer göra det vi kan för att hjälpa samebyn driva sin rätt i frågan, säger Åsa Larsson Blind, Samerådets ordförande, till SVT Sápmi och Sameradion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV