Radar

Klädtillverkare stämmer myndighet för miljökampanj

Sportkläder som behandlats med antibakteriellt silver för att bli luktfria läcker silver när de tvättas.

Svenskt Vattens kampanj mot onödig, miljöfarlig användning av silver i olika produkter hotas med stämning och vite. Om inte Svenskt Vatten omedelbart upphör med uppmaningar om att inte använda till exempel träningskläder behandlade med silver, kommer tillverkaren Polygiene att lämna in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen.

Svenskt Vatten meddelar att de kommer att fortsätta arbetet att få bort giftiga ämnen ur vattnets kretslopp.

– Det är beklagligt att Polygiene försöker sätta munkavel på oss. Konsumenterna har förstås all rätt att få veta vad de köper och vilken skada dessa produkter gör på miljön, säger Pär Dalhielm, vd på Svenskt Vatten i ett pressmeddelande.

Sedan problemet med silver i textilier uppmärksammades har stora detaljhandelskedjor och tillverkare slutat sälja produkterna, blanda annat Haglöfs, Stadium, Peak Performance och Naturkompaniet. Andra tillverkare struntar i varningssignalerna.

– Forskningen på området är glasklar. Silver är en biocid, ett gift, och utgör ett allvarligt hot mot såväl vattnets kretslopp som bottenlevande organismer i sjöar och hav, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten. Och silvret i textilier tvättas ur och försvinner ut i naturen med sköljvattnet.

Även Kemikalieinspektionen är medvetna om problemet och har inlett en tillsynsinsats tillsammans med 60 kommuner för att bland annat kontrollera att silverbehandlade produkter är korrekt märkta.

I en tidigare studie (från 2012) har Kemikalieinspektionen analyserat textilier som sportkläder, strumpor och disktrasor före och efter tvätt.

De fann då att i genomsnitt 60 procent av de antimikrobiella ämnena triklosan, triklocarban och silver tvättades ut efter 10 tvättar, vilket innebär att dessa miljöfarliga  ämnen försvann ut i naturen med sköljvattnet.