Radar

Hundratusentals vill uppleva när dag blir natt

En av de många intresserade som är på plats i norra Chile testar en specialkikare inför dagens solförmörkelse.

Astronomer från hela världen och uppemot 300 000 turister har intagit Chile och Argentina, där en total solförmörkelse väntar i kväll svensk tid.
”Det är ett jätteevenemang”, säger Dainis Dravins, professor i astronomi i Lund, till TT.

Totala solförmörkelser – när solens ljus blockeras av månen – inträffar med jämna mellanrum. Men dagens himlafenomen passerar ovanligt nog över en region i de chilenska bergen där de astronomiska observatorierna ligger som på rad.

Enligt det europeiska sydobservatoriet (Eso) har det hänt bara två gånger de senaste 50 åren (1961 och 1991) att en total solförmörkelse varit synlig från ett stort observatorium.

– Solförmörkelser äger rum varje år i stort sett, men att det råkar gå över ett stort etablerat observatorium är väldigt ovanligt, säger Dainis Dravins.

– Bland annat finns ju Esos anläggning på berget La Silla, där även Sverige är delägare.

Höga förväntningar

Allt kommer dock att börja ute till havs. Vid 18-tiden svensk tid kommer dagsljuset att försvinna helt en bra bit ut i Stilla havet. Klockan 22:38 svensk tid (16:38 lokalt) når mörkret Chiles kust och så småningom även bland annat La Silla.

Enligt chilenska uppskattningar har uppemot 300 000 turister samlats på olika platser. Evenemanget livesänds dessutom på nätet av både Eso och Nasa.

– Förväntningarna är skyhöga. Det här är en historisk händelse i regionen, säger Catalina Henriquez, som driver en turistbyrå för astronomiintresserade i staden Vicuna, till AFP.

Bland de många nyfikna turisterna finns dock också en hel del astronomer och andra forskare. Målet är bland annat att granska solvinden, som i vanliga fall är svårstuderad på grund av solens starka ljus. Ett annat fenomen är Bailys pärlor. Det uppstår då månens högsta berg blockerar ljuset när den glider in framför solen. Den observante kan då se ett pärlband av solljuspunkter utmed månens yttre kant.

"En naturupplevelse"

Men det gäller att vara beredd. Den smala strimman av mörker sveper över bara några minuter över Chile och sedan Argentina.

– Det är många som åker dit som en naturupplevelse, för det är en mäktig upplevelse när solen släcks ner för en stund, säger Dainis Dravins, som dock inte är på plats själv den här gången.

– Man kan förstå att det fanns många legender i gamla kulturer kring solförmörkelser.

Nästa totala solförmörkelse, i december nästa år, kommer också den att vara synlig från just Chile, lite längre söderut i landet.

Solförmörkelser

En solförmörkelse sker när månen passerar mellan solen och jorden. Månen blockerar då under en kort tid nästan allt solljus från att nå jorden.

En total solförmörkelse inträffar nästan varje år, någonstans på jorden. Området på jordytan som blir helt mörkt är dock mycket smalt, vilket gör att många solförmörkelser bara syns över svårtillgängliga platser.

I Sverige skedde totala solförmörkelser senast 1914, 1927, 1945 och 1954. Nästa sker dock inte förrän den 16 oktober 2126.

Källa: Rymdstyrelsen och Nationalencyklopedin.