Radar

Tuffa utmaningar väntar Sabuni

Nyamko Sabuni är den enda kvarvarande kandidaten i kampen om att bli ny partiledare för Liberalerna.

Nyamko Sabuni väljs i dag till ny partiledare för Liberalerna. Hennes största utmaningar blir att ena partiet och att locka fler väljare.

Strax efter lunch i dag ska det svårt sargade Liberalerna välja en ny partiledare efter Jan Björklund. Den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni är den enda kvarvarande kandidaten.

Hennes siste konkurrent Erik Ullenhag gav upp i tisdags. Därmed kan landsmötets 183 ombud enhälligt välja Sabuni och slippa rösträkning. En sådan skulle åter igen ha visat på den djupa sprickan i L.

Sabuni har stöd från de allra flesta partidistrikten, men det tyngsta, Stockholms länsförbund, förordade Ullenhag. Det finns de i partiet som ser valet av Sabuni som ett uppror mot Stockholmsliberalernas makt.

Ena partiet

Att få hela partiet med sig blir den nya partiledarens första utmaning. Sabuni kommer att hålla ett kortare tal efter det att hon valts och då väntas en försonlig ton.

Men redan strax därefter kan flera i den gamla partiledningen bytas ut. Flera interna möten, bland annat med partistyrelsen, kommer att hållas innan den nyvalda partiledaren har sin pressträff på fredagseftermiddagen. Det vore ingen jätteöverraskning om en ny partisekreterare och en ny gruppledare i riksdagen presenteras då.

Gruppledaren får en särskilt viktig roll, eftersom den personen ska föra L:s talan i riksdagens partiledardebatter. Sabuni sitter själv inte i riksdagen.
Splittringen i partiet kom i öppen dager i samband med de utdragna regeringsförhandlingarna.

Kritik mot januariavtal

När partirådet i januari beslutade att inleda samarbete med S, MP och C ville en tredjedel av ombuden se Moderaternas ledare Ulf Kristersson som statsminister.

Kritikerna mot S-samarbetet och det så kallade januariavtalet har slutit upp bakom Sabuni. Hon har kritiserat regeringssamarbetet för att sakna en gemensam vision.

Nyamko Sabuni har också talat för att Alliansen bör återuppstå. Den önskan har fått bedömare att hoppas – eller befara – att Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och röra sig högerut.

Sabuni har dock försäkrat att L ska stå fast vid januariavtalet. När valet 2022 närmar sig vill Sabuni att partiet utvärderar samarbetet och ger klart besked i regeringsfrågan.

Stora förhoppningar

Hennes andra stora utmaning blir att locka väljare. Sabunis anhängare har stora förhoppningar om att hennes politiska mod, tydlighet och förmåga att gå genom TV-rutan ska lyckas vända de usla opinionssiffrorna. Om det vore riksdagsval i dag skulle Liberalerna inte ens komma in i riksdagen med de siffrorna.

Men Nyamko Sabuni ses också som en spontan politiker som kan försätta sig själv i blåsväder genom kontroversiella utspel. Flera i partiet förväntar sig en mer skakig resa nu, än om Ullenhag hade fått ta över rodret.

Sabuni har hittills inte varit särskilt konkret när det gäller partiets framtida politik. Hon har dock pekat ut integration som den viktigaste frågan, både för partiet och för landet. På det området finns interna förväntningar på nya förslag som sticker ut.

När det gäller migrationspolitik vill Sabuni att den ska vara ”solidarisk men samtidigt realistisk”. Hon har även planer på att utveckla partiets miljö- och klimatpolitik.

En test på Nyamko Sabunis förmåga att nå ut med sitt budskap kommer om några dagar då den nya L-ledaren håller sitt första stora tal i Almedalen i Visby.

Nyamko Sabuni

Ålder: 50 år

Bor: Täby

Yrke: Hållbarhetsdirektör

Var riksdagsledamot 2002–2006.

Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.

Fram tills att hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på ÅF.

En överväldigande majoritet av Liberalernas 21 länsförbund har nominerat Nyamko Sabuni till ny partiledare, många efter medlemsomröstningar.

Partiets tyngsta förbund, Stockholms län, stod dock bakom Erik Ullenhag. Det gjorde även Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Liberala Kvinnor.

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter