Nyamko Sabuni väljs i dag till ny partiledare för Liberalerna. Hennes största utmaningar blir att ena partiet och att locka fler väljare.
Strax efter lunch i dag ska det svårt sargade Liberalerna välja en ny partiledare efter Jan Björklund. Den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni är den enda kvarvarande kandidaten.
Hennes siste konkurrent Erik Ullenhag gav upp i tisdags. Därmed kan landsmötets 183 ombud enhälligt välja Sabuni och slippa rösträkning. En sådan skulle åter igen ha visat på den djupa sprickan i L.
Sabuni har stöd från de allra flesta partidistrikten, men det tyngsta, Stockholms länsförbund, förordade Ullenhag. Det finns de i partiet som ser valet av Sabuni som ett uppror mot Stockholmsliberalernas makt.
Ena partiet
Att få hela partiet med sig blir den nya partiledarens första utmaning. Sabuni kommer att hålla ett kortare tal efter det att hon valts och då väntas en försonlig ton.
Men redan strax därefter kan flera i den gamla partiledningen bytas ut. Flera interna möten, bland annat med partistyrelsen, kommer att hållas innan den nyvalda partiledaren har sin pressträff på fredagseftermiddagen. Det vore ingen jätteöverraskning om en ny partisekreterare och en ny gruppledare i riksdagen presenteras då.
Gruppledaren får en särskilt viktig roll, eftersom den personen ska föra L:s talan i riksdagens partiledardebatter. Sabuni sitter själv inte i riksdagen.
Splittringen i partiet kom i öppen dager i samband med de utdragna regeringsförhandlingarna.
Kritik mot januariavtal
När partirådet i januari beslutade att inleda samarbete med S, MP och C ville en tredjedel av ombuden se Moderaternas ledare Ulf Kristersson som statsminister.
Kritikerna mot S-samarbetet och det så kallade januariavtalet har slutit upp bakom Sabuni. Hon har kritiserat regeringssamarbetet för att sakna en gemensam vision.
Nyamko Sabuni har också talat för att Alliansen bör återuppstå. Den önskan har fått bedömare att hoppas – eller befara – att Liberalerna kommer att lämna januariavtalet och röra sig högerut.
Sabuni har dock försäkrat att L ska stå fast vid januariavtalet. När valet 2022 närmar sig vill Sabuni att partiet utvärderar samarbetet och ger klart besked i regeringsfrågan.
Stora förhoppningar
Hennes andra stora utmaning blir att locka väljare. Sabunis anhängare har stora förhoppningar om att hennes politiska mod, tydlighet och förmåga att gå genom TV-rutan ska lyckas vända de usla opinionssiffrorna. Om det vore riksdagsval i dag skulle Liberalerna inte ens komma in i riksdagen med de siffrorna.
Men Nyamko Sabuni ses också som en spontan politiker som kan försätta sig själv i blåsväder genom kontroversiella utspel. Flera i partiet förväntar sig en mer skakig resa nu, än om Ullenhag hade fått ta över rodret.
Sabuni har hittills inte varit särskilt konkret när det gäller partiets framtida politik. Hon har dock pekat ut integration som den viktigaste frågan, både för partiet och för landet. På det området finns interna förväntningar på nya förslag som sticker ut.
När det gäller migrationspolitik vill Sabuni att den ska vara ”solidarisk men samtidigt realistisk”. Hon har även planer på att utveckla partiets miljö- och klimatpolitik.
En test på Nyamko Sabunis förmåga att nå ut med sitt budskap kommer om några dagar då den nya L-ledaren håller sitt första stora tal i Almedalen i Visby.
Nyamko Sabuni
Ålder: 50 år
Bor: Täby
Yrke: Hållbarhetsdirektör
Var riksdagsledamot 2002–2006.
Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.
Fram tills att hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på ÅF.
En överväldigande majoritet av Liberalernas 21 länsförbund har nominerat Nyamko Sabuni till ny partiledare, många efter medlemsomröstningar.
Partiets tyngsta förbund, Stockholms län, stod dock bakom Erik Ullenhag. Det gjorde även Uppsala län, Liberala ungdomsförbundet (Luf) och Liberala Kvinnor.