Radar

Ullenhag: Saknar mandat för att ena partiet

Erik Ullenhag.

Erik Ullenhag drar sig ur kampen om att bli Liberalernas nye partiledare, skriver han i en debattartikel på Aftonbladet. Ullenhag menar att han inte har mandat att ena ett parti som glidit isär.

Ullenhag motiverar beslutet med att det finns risk att partiet splittras ytterligare.

”Mitt syfte var hela tiden att ena partiet, men i ett läge där många verkar vilja ha en annan politisk inriktning än den jag söker mandat för, är risken att splittringen ökar om jag fortsätter min kandidatur”, skriver Ullenhag på Aftonbladets debattsida.

Liberalerna behöver bli ett ”naturligt parti för liberalt sinnade människor”, säger Erik Ullenhag vid ett samlat pressuppbåd efter beskedet om att han drar sig ur.

Det är ett parti som har glidit isär, konstaterar han.

"Hitta väg framåt"

– Jag förutsätter att Nyamko (Sabuni) och en ny ledning ser som första uppgift att försöka ena partiet och hitta en väg framåt, säger han.

Erik Ullenhag kommer att återgå till sin ambassadörstjänst i Jordanien. I övrigt vill han inte sätta ned foten om framtiden.

– Man vet aldrig, jag tror man ska vara försiktig med att säga exakt vad man gör om fem–tio år. I grunden är jag ambassadör och det kan man inte kombinera med partipolitik, säger han i en intervju med SVT.

Han vill av den anledningen också vara försiktig med att recensera partiledningen.

– Jag finns där, jag har talat med Nyamko Sabuni i dag och jag tror att hon har en bra idé för att ena partiet.

Oenig valberedning

Nyamko Sabuni står därmed kvar som ensam kandidat. Liberalernas valberedning meddelade på måndagen att man föreslår henne som ny partiledare. Valberedningen var dock inte helt enig.

Monica Brohede Tellström var en av de personer i valberedningen som reserverade sig mot beslutet att nominera Nyamko Sabuni.

– Jag har största förtroendet för Ullenhags omdöme och har han gjort den bedömningen så är det rätt att göra. Jag önskar honom lycka till i framtiden och tackar honom för allt han har bidragit med. Och jag önskar Nyamko Sabuni all lycka som partiledare. Jag kommer att ställa mig bakom Nyamko Sabuni som partiledare, säger Monica Brohede Tellström till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV