Inte på hundra år har det fötts så många storkungar i Skåne som i år – 101 stycken.
I slutet av förra veckan räknade Storkprojektet in 77 häckande storkpar när de skulle slutföra ringmärkningen av de nästan flygfärdiga ungarna.
– Det ser fantastiskt ut, det är fler än dubbelt så många som 1917. Då var det 34 häckande par som fick 79 ungar, säger Petter Albinson som är projektledare för Storkprojektet i Skåne till Helsingborgs Dagblad.
Det så kallade Storkprojektet, som har pågått sedan 1989 och drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes ornitologiska föreningen, har som mål att Skåne åter ska få en vild storkstam som inte övervintrar utan flyttar på vintern. Det gör man genom att föda upp och släppa ut storkar från fyra hägn på olika platser i Skåne.
Den 27 juli kl 13 kommer alla flygfärdiga storkungar att släppas fria vid det stora Storksläppet vid Hemmestorps Mölla. Det är ett publikt evenemang som ger allmänheten en möjlighet att komma och titta.
Storken klassades tidigare som utdöd i Skåne. Utdikning och uppodling av odlingsmarker bidrog till detta. Men tack vare ett storkpar som slog sig ner i skånska Stänkelösa är den nu i stället att betrakta som akut utrotningshotad.
Storkprojektets samtliga hägn går att besöka, men det är främst på Fulltofta som projektet organiserar guidningar.