Radar

Storken kom med rekordmånga ungar

En stork vakar vid sitt bo på taket på Flyinge Kungsgård.

Inte på hundra år har det fötts så många storkungar i Skåne som i år – 101 stycken.

I slutet av förra veckan räknade Storkprojektet in 77 häckande storkpar när de skulle slutföra ringmärkningen av de nästan flygfärdiga ungarna.

– Det ser fantastiskt ut, det är fler än dubbelt så många som 1917. Då var det 34 häckande par som fick 79 ungar, säger Petter Albinson som är projektledare för Storkprojektet i Skåne till Helsingborgs Dagblad.

Det så kallade Storkprojektet, som har pågått sedan 1989 och drivs av Naturskyddsföreningen i Skåne tillsammans med Skånes ornitologiska föreningen, har som mål att Skåne åter ska få en vild storkstam som inte övervintrar utan flyttar på vintern. Det gör man genom att föda upp och släppa ut storkar från fyra hägn på olika platser i Skåne.
 
Den 27 juli kl 13 kommer alla flygfärdiga storkungar att släppas fria vid det stora Storksläppet vid Hemmestorps Mölla. Det är ett publikt evenemang som ger allmänheten en möjlighet att komma och titta.

Storken klassades tidigare som utdöd i Skåne. Utdikning och uppodling av odlingsmarker bidrog till detta. Men tack vare ett storkpar som slog sig ner i skånska Stänkelösa är den nu i stället att betrakta som akut utrotningshotad.

Storkprojektets samtliga hägn går att besöka, men det är främst på Fulltofta som projektet organiserar guidningar.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.