Radar

Kushners konferens ett ”bröllop utan brudpar”

President Donald Trumps svärson Jared Kushners fredsplan för Mellanöstern har fått ett svalt mottagande.

Varken israeler eller palestinier väntas skicka regeringsrepresentanter till den av USA organiserade konferensen i Bahrain, som inleds på tisdagen.

Konferensen är ett första steg i president Donald Trumps svärson Jared Kushners fredsplan för Mellanöstern, som redan bojkottats av palestinska ledare.

Den första delen av fredsplanen för den israelisk-palestinska konflikten, som Jared Kushner väntas presentera i flera etapper under återstoden av året, släpptes i lördags.

Det stod då klart att USA väjer för de geopolitiska dispyter som gäckat fredsmäklare i regionen i årtionden – bland annat frågan om en tvåstatslösning och vem som ska kontrollera Jerusalem, som båda vill ha som huvudstad och Israel delvis ockuperar.

I stället är fredsplanen till stor del av ekonomisk natur. Omfattande satsningar på motsvarande omkring 470 miljarder kronor – för vilka i huvudsak rika gulfstater väntas stå för notan, enligt nyhetsbyrån Reuters – är tänkta att ge turistnäringen och infrastrukturen en skjuts i de palestinska områdena Västbanken och Gaza.

Därutöver ska cirka 230 miljarder kronor i subventionerade lån och 100 miljarder kronor från privata investerare stå för finansieringen. USA överväger också bidrag.

Möte bojkottas

Men Kushner stretar i motvind. Planen har redan hunnit bojkottas av palestinska ledare, som ser den som ett försök att köpa den palestinska befolkningens foglighet.

Det palestinska styret på Västbanken har redan meddelat att man inte kommer till den två dagar långa konferens som går av stapeln i Bahrains huvudstad Manama på tisdagen.

– Vi kan inte acceptera att USA gör detta till en ekonomisk fråga i stället för en politisk fråga, sade president Mahmud Abbas i söndags.

Beskedet är föga överraskande från Abbas, som redan 2017 klippte all kontakt med Donald Trump sedan presidenten erkänt Jerusalem som Israels huvudstad.

Flera inflytelserika palestinier har också avvisat USA:s inbjudan – däribland Munib al-Masri, en 85-årig miljardär och oljemagnat, som kallar konferensen ”ett bröllop där bruden och brudgummen saknas”.

– Vi har vår värdighet. Våra ledare vill inte komma, eftersom de inte anser USA vara en ärlig fredsmäklare, säger al-Masri till The Washington Post.

Israel också osäkert

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har kritiserat palestiniernas inställning, och kallat det oseriöst att avvisa USA:s plan ”innan de ens vet vad den innehåller”.

Men faktum är att inte heller Israels deltagande i konferensen är bekräftat, enligt The Washington Post. Netanyahu uppgav i förra veckan att landet ”självklart kommer att delta”, men utan att specificera om han menade ministrar eller representanter från den israeliska affärssektorn.

Från viktiga amerikanska allierade i regionen, Egypten och Jordanien, tycks intresset lika svalt. Båda länderna väntade till lördagen med att svara på USA:s inbjudan, och nöjer sig med att skicka sina biträdande finansministrar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV