Radar

IS-bränder hotar matförsörjningen

Matförsörjningen är hotad i Syrien och Irak sedan IS tänt eld på åkermarker.

Åkrarna brinner i Irak och Syrien och matförsörjningen i området är hotad. Flera års torka i området i kombination med Islamiska statens (IS) uppmaningar att tända eld på stora åkerarealer tros ligga bakom, skriver nyhetsbyrån Direkt.

Enligt uppgift i medier har IS vid upprepade tillfällen under våren antänt sädesfält i Irak, Syrien och kurdiska områden i regionen. Detta som ett led i att bedriva ekonomisk krigföring mot civila med just bränder. Stora delar av Iraks skörd är hotad på grund av torka och IS jordbrännartaktik.

Irak tonar dock ner sambandet med IS, och landets premiärminister Adel Abdul Mahdi sa i förra veckan att endast mindre arealer antänts. Det är uppgifter som delvis tillbakavisas av myndigheterna i berörda områden där man istället hävdar att Bagdads beräkningar är nedtonade och beskriver att tonvis med grödor gått upp i rök den senaste månaden. I regionen Ninawa vaktas nu flera sädessilor av paramilitära styrkor, eftersom de ses som tänkbara mål för nya attacker .

Flera hundra bränder har rapporterats sedan IS pressats tillbaka av den multinationella militäralliansen. Taktiken verkar vara att strida med hjälp av svält och IS har via nätet publicerat instruktioner över hur man bygger och apterar brandbomber, och var dessa är lämpliga att utlösa.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV