Radar

Skola sätter stopp för barnäktenskap

Över tusen flickor i Bangladesh har räddats från att giftas bort och i stället fått gratis utbildning tack vare Ashar Allo Pathshala.

Som 18-åring startade Kumar Bishwajit Barman skolan Ashar Allo Pathshala för att sätta stopp för barnäktenskap och drogmissbruk. Över tusen flickor i Bangladesh har räddats från att giftas bort och fått gratis utbildning tack vare initiativet.

Kumar Bishwajit Barman tilldelades nyligen ett pris från organisationen Zonta International för sitt arbete för att stärka unga kvinnors ställning. Han tilldelades även priset Joy Bangla Youth Award 2015.

Enligt FN:s barnfond Unicef tillhör Bangladesh ett av de länder med högst andel barnäktenskap i världen. Omkring 59 procent av flickorna i landet gifter sig innan sin 18-årsdag och 22 procent gifter sig innan 15-årsdagen.

Kumar Bishwajit Barman startade verksamheten 2010. Allt började med att en 11-årig elev skulle vara tvungen att sluta skolan för att hon skulle giftas bort.

– Vi gick till hennes hus och lovade att ta hand om alla kostnader för hennes studier. Det blev starten på vår rörelse mot barnäktenskap, säger han.

Men det har inte varit lätt. Kumar Bishwajit Barman har hotats till livet i vissa fall när han försökt sätta stopp för äktenskap och han har fått kämpa med att få ihop det ekonomiskt.

Men rörelsen har vuxit och numera arbetar 1 800 volontärer inom verksamheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV