Radar

Midsommarblommor som räddar bina

Ett bi samlar nektar från vitklöver.

Förr i tiden var det tradition att lägga sju sorters blommor under kudden för att sedan drömma om sin blivande kärlek under midsommarnatten. När läget nu blir allt mer akut för den biologiska mångfalden listar Naturskyddsföreningen bivänliga blommor som vi kan odla för att bevara den biologiska mångfalden.

– Bristen på vilda blommor är en viktig orsak till att bin, fjärilar och andra insekter nu minskar drastiskt. Mindre än en procent av de ängsmarker som fanns för hundra år sedan finns kvar idag, så det är inte konstigt att det är brist på blommor – binas livsviktiga mat, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

För att säkra framtiden för bin och andra livsviktiga pollinatörer så här i midsommartid kan vi hjälpas åt.

Istället för att ha hårdklippta gräsmattor, som ofta är lika dåliga för bina som asfalt, kan man omvandla en bit av gräsmattan till äng. 

Ett annat alternativ är att plantera bivänliga blommor i kruka eller i trädgårdsrabatten, enligt Naturskyddsföreningen. 

Bivänliga blommor

1. Rölleka. Kanske den vanligaste ängsblomman i gräsmattan – om den får blomma. Över femtio arter av insekter är beroende av den.

2. Stor blåklocka.
 Titta försiktigt inuti en blåklocka på kvällen. Där kan du hitta ett sovande blåklocksbi – ett av alla vilda bin som gillar blåklockor.

3. Prästkrage.
 Älskad av människor och fjärilar, tack vare sin vackra blomma, som är lätt att landa på om man är insekt. Blommar extra rikligt i år efter fjolårets torka.

4. Käringtand.
 Dyker gärna upp i magrare delar av gräsmattan. Låt den stå! Flera hotade fjärilsarter har käringtand som värdväxt för sina larver.

5. Backtimjan.
 Har underbart väldoftande blad som man kan krydda mat med. Det är en nektarfavorit bland vilda bin. Trivs också i krukor och är viktig värdväxt för 18 arter av rödlistade dagfjärilar.

6. Gråfibbla.
 Med sina gula solar lyser den upp torrare delar av många gräsmattor om den får stå. 

7. Vitklöver.
 Den bästa arten för att locka pollinatörer till konventionella gräsmattor. Många vill ta bort den – men gör inte det! Den ljuva doften älskas av alla bin. Dessutom är det bland det skönaste som finns att gå barfota i en matta av vitklöver.
Källa: Naturskyddsföreningen 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV