Radar

Cementa vill utöka kalkbrytning på Gotland

Cementas fabrik i Slite på Gotland.

Bolaget Cementa planerar att utvidga sin kalkbrytning på Gotland. I ett inlägg på Twitter varnar tidigare utrikesminister Jan Eliasson för att det allvarligt kan påverka vattensituationen på ön.

”Cementa – ägt av tyska Heidelberg- vill utvidga den redan omfattande kalkbrytningen kring Slite nära känsliga Tingstäde träsk och File Hejdar med risk för allvarlig påverkan på vattensituationen i området. Bör bevakas noga och granskas kritiskt”,  twittrar Jan Eliasson.

Cementtillverkaren släppte i fjol ut 2,4 miljoner ton koldioxid från sina fabriker på Gotland, Öland och i Skövde, vilket gör bolaget till en av de största utsläppsbovarna i Sverige. 1,7 miljoner ton av dessa kom från Gotlandsfabriken.

Och nu vill man alltså växa på Gotland, enligt tidningen Expressen. I en ansökan till Mark- och miljödomstolen söker man tillstånd för befintlig och utökad täktverksamhet vid File hajdar och Västra brottet på nordöstra Gotland.

Länsstyrelsen har tidigare avslagit bolagets planer med hänvisning till att vattenförsörjningen på ön skulle påverkas långsiktigt.

Cementa kompletterade sin ansökan och hävdade att kvaliteten på vattnet inte skulle påverkas märkbart. Då gick Naturvårdsverket in och bad regeringen och miljödepartementet att titta på frågan med hänvisning till att brytningen skulle kunna skada så kallade Natura 2000-områden  – områden med särskilt skyddsvärd natur, enligt EU-regler.

Men regeringen prövade inte frågan som därmed hamnade på  Mark- och miljödomstolens bord  att avgöra.

Den första förhandlingen påbörjas  i oktober men Mark-och miljödomstolen skriver ingen dom, utan  lämnar ett  yttrande som går tillbaka till  regeringen som får besluta om verksamheten ska tillåtas.

Cementa har tidigare sagt att företaget ska bli helt koldioxidneutralt till 2030.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.