Radar

Busch Thor bryter tystnaden om Adaktusson

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) kommenterar Lars Adaktussons avgång under en pressträff.

Enligt Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har partiledningen inte varit fullt ut informerad om hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet. ”Förtroendet för Lars Adaktusson är skadat”, säger Ebba Busch Thor vid en pressträff.

Ebba Busch Thor säger att Lars Adaktusson felaktigt uppgett i intervjuer och på sin Facebooksida att han informerat partiledningen om hur han röstat i EU-parlamentet.

– Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerade om partilinjen, men om tillämpningen av partilinjen har vi inte haft information på det sätt som Lars Adaktusson påstår, säger hon.

Skadat förtroende

KD-ledaren säger att Lars Adaktussons sätt att hantera situationen under senaste dygnen har skadat förtroendet för honom.

– Det har också framkommit att Lars Adaktusson gav besked till en journalist om sitt beslut att inte ställa upp för omval, flera dygn innan han meddelade mig som ordförande, säger hon.

– Sammantaget Lars Adaktussons sätt att hantera frågan, inte minst under de senaste dygnen, gör självklart att förtroendet för Lars Adaktusson är skadat.

TT: Är det Adaktussons agerande under de senaste dagarna som skadat förtroendet för honom?

– Jag säger ju att det är en helhet, men det är inte minst sättet att hantera läget de senaste dagarna som gör att här måste vi dra en gräns, säger Busch Thor.

Sitter i riksdagen

Ebba Busch Thor vill inte ge något besked om huruvida Lars Adaktusson kan fortsätta representera Kristdemokraterna i riksdagen, eller om han kan fortsätta som partiets utrikespolitiske talesperson.

– Rollerna som talespersoner följer vilket utskott man har ansvar för i riksdagen, och utskottsplaceringar är någonting som riksdagsgruppen beslutar om. Nu är det paus i riksdagsarbetet, så vilken roll Lars Adaktusson kommer att ha i den kristdemokratiska riksdagsgruppen är någonting som riksdagsgruppen får diskutera i höst, säger hon.

Lars Adaktusson meddelade sitt avhopp i en Expressenintervju på onsdagskvällen. Bakgrunden är den kritik som Adaktusson fick inför EU-valet sedan Dagens Nyheter rapporterat att han röstat mot aborträtten vid 22 tillfällen i omröstningar i EU-parlamentet.

Adaktusson höll sig sedan undan från att svara på frågor om hur han röstat.

Kritik från ledningen

En av anledningarna till att han hoppat av är att han fått kritik från partiledningen för hur han har röstat i parlamentet, enligt Adaktusson.

– Det fick mig att fundera över om jag verkligen kunde fungera på ett bra sätt i rollen som vice ordförande och partistyrelseledamot och jag har kommit fram till att svaret är nej, sade Adaktusson till Expressen.

– Min känsla nu några veckor efteråt är att det här har skadat partiet allvarligt, men också att det har skadat mig oerhört mycket. Mitt anseende. Människors syn på vad jag står för, sade han.