Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Bekämpa ditt ogräs med hjälp av ogräsrådgivaren

Rensning av ogräs i trädgårdsland kan bli enklare med ny app.

Kämpar du med ogräs i ditt trädgårdsland eller på din åker? Nu lanserar Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU en webbtjänst där du kan ta reda på vilka ogräs du har och hur du kan hantera dem.

Ogräs är ett problem för alla odlare. ”De arter som uppträder som ogräs är anpassade till att återerövra mark som vi odlat upp, åker och trädgårdsland. Om ogräsen inte kontrolleras kan de minska skörden betydligt”, skriver SLU i ett pressmeddelande.

SLU:s så kallade Ogräsrådgivare har funnits sedan tidigare, men har nu uppdaterats med ny information kring aktuella frågor.

Den har blivit mer användarvänlig och anpassats till mobilen så att den enkelt ska kunna användas mitt i odlingen.

– SLU har forskat om ogräsens biologi under lång tid och vi vill att den kunskapen ska vara tillgänglig för alla, inte minst med tanke på dagens mycket stora trädgårdsintresse. Vi började arbeta med den första versionen 2007 och är nu glada att kunna släppa en ny modernare tjänst, säger projektledare för Ogräsrådgivaren Håkan Fogelfors i ett pressmeddelande.

Ogräsrådgivaren vänder sig till både lantbrukare, trädgårds- och hobbyodlare, rådgivare, eller växtintresserad i största allmänhet.

Ogräsrådgivaren innehåller: 

Nycklar för att artbestämma ogräs
Fakta om ogräsens biologi och utveckling
Beskrivningar och konkreta råd om kontrollåtgärder och bekämpning – i såväl ekologisk som konventionell odling
Tips om litteratur så att du kan fördjupa dig i området.
Källa: SLU

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV