Radar

1,5 miljard till cykel- och kollektivtrafik

1,5 miljarder kronor ska gå till projekt som ska få fler att välja cykeln och att åka kollektivt.

En och en halv miljard kronor ska få fler att välja cykeln och att resa kollektivt. Pengarna från Trafikverket går till projekt som bland annat ska bli nya gång- och cykelbanor, utökad busstrafik och nya laddstationer för elcyklar.

I år har totalt 17 kommuner och landsting beviljats stöd inom ramen för så kallade stadsmiljöavtal. Pengarna är ett statligt stöd för hållbara stadsmiljöer och delas ut av Trafikverket.

Tre av avtalen är på över 100 miljoner kronor. Det gäller en ny bussterminal vid Slussen i Stockholm, ombyggnation av Vikenförbindelsen i Karlstad och gång- och cykelanslutning till norra Ön i Umeå.

Det ingår även motprestationer i avtalen, det vill säga åtgärder som ska genomföras som är utöver det kommuner och landsting sökt stöd för.

Motprestationerna kan exempelvis handla om detaljplaner för bostadsbyggande och andra åtgärder för cykel- och kollektivtrafik.

”I den här tilldelningen rör det sig om långt över 100 motprestationer. Och det handlar inte enbart om fysiska byggplaner, utan alltså även om mjuka åtgärder som bidrar till att resebeteende och val av färdsätt förändras”, säger Lennart Kalander, avdelningschef för Nationell planering vid Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV