Radar

Solcellspark byggs på soptipp i Karlskrona

Satsningen innebär att 18 700 solcellsmoduler placeras ut på den gamla Gullberna-deponin i Lyckeby, en före detta soptipp.

Karlskrona håller på att bygga Sveriges största solcellspark – på en gammal soptipp. Bakom bygget står Swede Energy och Affärsverken i Karlskrona, som välkomnar privatpersoner och företag att bli delägare eller andelsägare.

Karlskrona hamnar högt upp när det gäller antal soltimmar i Sverige, något som kommer väl till nytta när man nu bygger Sveriges största solcellspark.

Första etappen av bygget påbörjades hösten 2018 och nu går etapp två igång. Hela anläggningen är tänkt att stå klar år 2020.

Eftersom solcellsparken byggs på en gammal soptipp där marken ständigt rör på sig tvingades Swede Energy täcka ytan med ett gigantiskt plastskydd som inte får penetreras då det kan finnas gifter dolda i marken. Sedan har lådor placerats ut på vilka solpanelerna installeras.

– Ett markområde som detta skulle kosta miljoner att sanera men kommer nu istället till långsiktig nytta, säger Christoffer Caesar, VD på Swede Energy, som byggt och levererat tekniken till projektet, till Offentliga affärer.

Större företag och organisationer investerar i solparken som direktägare, medan mindre företag och privatpersoner köper andelar genom den ekonomiska föreningen Solfördelarna i Karlskrona. Tio tusen andelar har redan sålts till drygt 230 delägare.

Om projektet

Satsningen innebär att 18 700 solcellsmoduler placeras ut på den gamla Gullberna-deponin i Lyckeby, en före detta soptipp.

Arrendeavtalet är på totalt 7,5 hektar och gäller i 30 år. Målet är att kunna få ut en total effekt på sex megawatt, vilket motsvarar solenergi till omkring 400 villor.

Tio tusen andelar har hittills sålts till drygt 230 delägare. 106 delägare har köpt 6 072 andelar i etapp ett och 133 delägare har köpt 3 173 andelar i etapp två, som nu byggs.
Källor: Christoffer Caesar, Swede Energy samt Affärsverken Karlskrona.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV