Radar

Kanadensiska ungdomar stämmer staten

Ungdomar i Quebec stämmer Kanadas regering för att de misslyckats med att stoppa klimatförändringarna.

En miljögrupp i Quebec har stämt regeringen för att de misslyckats med att stoppa klimatförändringarna. De kräver att regeringen ska betala 100 dollar till alla 35 år och under – pengar som ska användas till åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna.

Ungdomarna företräds av jurister från en välkänd advokatfirma i Montreal som är specialiserade på grupprättegångar. Gruppen hävdar att regeringen berövar ungdomarna rätten till en hälsosam miljö och att de kommer att lida mer av effekterna av den globala uppvärmningen än vad äldre generationer kommer att göra.

”Klimatförändringarna kommer att bli en stor del av vår gemensamma framtid. Vi lever med en stor ovisshet och vet inte hur det kommer att bli, vilket innebär en massa stress”, sa Zy St-Pierre-Bourdelais, en av eleverna i miljögruppen till CBC News.

Målet med rättegången är också att få regeringen att göra ett uttalande om att de har antagit ett mål för att minska farliga växthusgaser som är farligt, eftersom det inte går tillräckligt långt, samt att de har misslyckats med att vidta nödvändiga åtgärder för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Den kanadensiska regeringens advokater hävdade att det här inte var en fråga för domstolarna, och att rättsliga processer inte bör användas som ett sätt att köra över regeringens verkställande befogenheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV