Radar

Kvinnors attityd till flyget ändras mer

34 procent av svenskarna har fått en mer negativ inställning till flyg det senaste året.

En tredjedel, 34 procent, av svenskarna har fått en mer negativ inställning till flyg det senaste året, visar en ny undersökning som folkrörelsen Skiftet har gjort tillsammans med Sifo.

Robin Zachari från Skiftet är förvånad över hur stor skillnad i opinion det var jämfört med för ett år sedan.

– Vi trodde inte det var så många som fått en mer negativ inställning. Detta borde få resebolagen att oroa sig och flytta fokus till mer klimatsmart resande.

Det gångna årets allt intensivare flygskamsdebatt låg till grund för undersökningen. Resultatet visar att kvinnors attityd har förändrats mest: 43 procent av kvinnorna uppger att de är mer negativa nu.

Den grupp där inställningen har svängt mest är hos kvinnor i åldern 18-29, där har 53 procent blivit mer negativt inställda. Zachari kopplar det till könsmaktsordningen.

– Män är mer uppfostrade till att känna att de har rätt till saker, kvinnor till att ta hand om andra. Då är det inte så förvånande att många fler kvinnor har fått en annan inställning, säger han och tillägger:

– Vi måste nå männen om det ska bli riktigt stort.

Robin Zachari hoppas att kampanjen mot flygande fortsätter och snarare intensifieras än mattas av.

– Det är viktigt att flygskatten som nu finns cementeras och höjs nu när politiker ser vart vinden blåser. Vi måste höja flygskatten och få människor att flyga mindre, det är inte någon motsättning utan måste ske samtidigt, säger Zachari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV