Radar

Finlands regering avgår

Finlands statsminister Juha Sipilä.

Finlands regering avgår – bara några veckor före riksdagsvalet. Bakgrunden är att regeringen misslyckats med att få igenom en social- och hälsovårdsreform.

Statsminister Juha Sipilä (C) har lämnat in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö, som har godkänt ansökan. Niinistö har bett regeringen att fortsätta som övergångsregering.

”Statsminister Sipilä kommer att begära sin avgång eftersom hälsovårdsreformen inte kan åstadkommas under den här regeringsperioden,” skriver Antti Kaikkonen, gruppledare i riksdagen för Centern, på Twitter.

Sipilä har vid flera tillfällen sagt att vårdreformen är regeringens största och viktigaste projekt. Han har tidigare signalerat att han skulle lämna in regeringens avskedsansökan om den inte gick igenom, skriver Hufvudstadsbladet.

Under förmiddagen väntas Sipilä hålla en presskonferens med anledning av regeringens avgång. Social- och hälsovårdsreformen har bestått av flera delar och varit ett enormt paket – enligt många för stort, rapporterar tidningen.

Regeringen har velat att alla delar ska bli klara, eller ingen av dem. Förutom att tidtabellen i social- och hälsovårdsutskottet varit mycket utmanande, har det också innehållit grundlagsproblem, enligt vad Hufvudstadsbladet erfar.

I 14 år har olika regeringar försökt få till en vårdreform, rapporterar Yle.
Riksdagsvalet i Finland äger rum den 14 april.

Regeringen Sipilä

Regeringen Sipilä tillträdde 29 maj 2015 och bestod av partierna Blå framtid, Centern och Samlingspartiet.

Centerns partiledare Juha Sipilä var statsminister i regeringen som bestod av 17 ministrar.

8 mars 2019 meddelade regeringen att den avgår. President Sauli Niinistö har bett regeringen att fortsätta som övergångsregering.