Energi · Hallå där

Hallå där Rukiya Ismail och Johanna Nilsson! …

Rukiya Ismail och Johanna Nilsson.

… från kultur- och solidaritetscentret Kontrapunkt i Malmö, som nyligen drog igång kampanjen Bygglove för att återuppbygga sin verksamhet efter att ha tvingats flytta ifrån sina tidigare lokaler.

Kan ni sammanfatta bakgrunden till att ni tvingades att flytta?

– Vårt ökade sociala arbete, i kombination med ett uttalande som vi gjorde om oro för gentrifiering här i området, fick vår tidigare fastighetsägare att agera för att tvinga bort oss från de fem lokaler vi hyrde av honom. Detta ledde till en rättstvist som pågick under två år. I november förra året la fastighetsägaren ner alla tidigare anspråk och gick med på att betala oss en miljon i skadestånd, mot att vi lämnade lokalerna vid årsskiftet. Trots att vi tvingades lämna allt vi byggt upp bakom oss, såg vi det som en vinst.

Berätta lite om de nya lokalerna!

– Den nya lokalen ligger granne med de tidigare, på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Nu står vi med 1 300 kvadratmeter industrilokal som väntar på bygglov. Tidigare har vi varit utspridda över flera lokaler, nu är vi samlade under ett och samma tak.

Vad är tanken med kampanjen?

– Vi vill återuppbygga Malmös kreativa och solidariska hjärta, och vi vill göra det tillsammans med hela Malmö! Det kostar pengar att bygga upp allt från grunden och även om vi fick skadestånd på en miljon, täcker den knappt ens förarbetet av återuppbyggnaden eftersom vi även har en mängd andra löpande kostnader också. Bygglove är ett sätt att mobilisera de krafter, material och pengar som behövs för att ta oss igenom hela byggprojektet.

– Vi har mobiliserat ett byggnätverk bestående av entreprenörer i byggbranschen, som bidrar genom sin tid och kompetens. Vi välkomnar fler sådana att ansluta sig! Konkret kan man alltså: donera pengar, bidra med material som står på behovslistan eller engagera sig med byggkompetens eller i kampanjen. Och sprida ordet! 

Vilka verksamheter och aktiviteter planerar ni att driva när kampanjen är klar?

– Vi vill skapa en plats där människor kan dela sin kunskap och ta hand om sig själva och varandra genom kultur, skapande och politisk aktivism för att tillsammans bidra till ett mer solidariskt samhälle. Liksom tidigare kommer det att finnas arbetsytor, material, teknisk utrustning och kunskap – allt som kan tänkas behöva för att utforma både politiska kampanjer, samhällsrelevant konst och kultur och skapa möjlighet till mer självförsörjande, och mindre slit-och-släng-mentalitet.

– Basen i vår verksamhet kommer att vara ett solidaritetscenter, därför bygger vi en stor permanent matbank, en gratisbutik, ett matsvinnskök och möjlighet att duscha och tvätta. Vi kommer också att driva ett kafé och icke-kommersiell mötesplats för hela Malmö.

Läs mer: www.bygglove.nu

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV