Radar

”Avveckla alla militära övningsområden nu”

Kvinna protesterar mot den militära flygövningen Arctic Challenge.

Idag är sista dagen av den militära flygövningen övningen Arctic Challenge Exercise, ACE 2019 som pågått mellan den 22 maj och 4 juni. Övningen har mötts av protester, bland annat av nätverket Ofog.

Förutom de nordiska länderna Sverige, Norge, Danmark och Finland, har Danmark, Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och USA deltagit i övningen som genomförs för fjärde gången inom ramen för det nordiska samarbetet och det Cross border-avtal som finns mellan länderna.

I år har Sverige varit övningsledare och ansvarig för övningen och drygt 140 flygplan inklusive tankerflygplan och ledningsflygplan från nio olika länder har använts.

I ett inlägg på Facebook skriver nätverket Ofog: ”Vi kräver att de 50 miljarder kronor som går till försvarsmakten varje år istället går till sänkt arbetstid, fler anställda och bättre arbetsvillkor på sjukhus, förskolor, skolor och äldreboenden.”

”Säkerhetspolitik är att avveckla alla militära övningsområden nu. För ett fredligt samhälle måste alla svenska militärer omedelbart tas ur tjänst och få tillgång till stöd och rehabilitering”, skriver de vidare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV